Петя Пампорова: През последните три години се увеличава броят на осиновяванията на деца в страната и чужбина

Петя Пампорова: През последните три години се увеличава броят на осиновяванията на деца в страната и чужбина

“През последните три години, броят на осиновяванията на деца – национално и международно осиновени се увеличи много”. Това съобщи за SmolyanNres.com по повод Седмицата на осиновяването, Петя Пампорова, директор на регионална дирекция за социално подпомагане – Смолян. По думите й Съветът по осиновяване към РДСП–Смолян в своята политика прилага подход, който позволява в максимална степен да се защитят интересите на детето, като се избере най-подходящата семейна среда за неговото развитие и отглеждане.

“За конкретно дете се избира кандидат осиновител на Съвет по осиновяване, който е към РДСП – Смолян. Съвета по осиновяване към РДСП – Смолян заседава всяка седмица от текущия месец. Заседанията са регламентирани и се провеждат всеки понеделник от седмицата, като изключения за други дни от седмицата се правят при неотложни ангажименти на членове от съвета или ангажименти на РДСП – Смолян. На заседания се разглеждат различен брой деца, в зависимост от това какъв е статуса на детето – вписано и в едномесечен срок се търсят подходящи кандидат осиновител, има получен отказ за детето или изтича 6 месечния срок от вписването в регистъра”, посочи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Смолян.

Според Пампорова сега действащата система за осиновяване е ефективна, процедурата е максимално облекчена и категорично не е мудна, тромава и бавна, ако хората и самите кандидат осиновители са запознати с информацията какви деца се вписват в регистъра за осиновяване като произход, здравословно състояние и възраст.

"През последните три години, осиновяванията на деца – национално и международно осиновени се увеличават много. През 2015 година са осиновени 29 деца при условията на национално осиновяване и 16 деца са международно осиновени. През 2016 година национално осиновени са 30 деца и 8 деца са международно осиновени. Особено успешно това се случва през 2017 година , като до този момент са осиновени 31 деца при условията на национално осиновяване и 6 деца са международно осиновени, като още 5 са в процедура по международно осиновяване, заяви Петя Пампорова.

Към настоящия момент в Регистър на деца, подлежащи на осиновяване, воден от РДСП – Смолян са вписани 15 деца. В Регистър на осиновяващи в условията на пълно осиновяване за област Смолян са вписани 16 кандидат осиновители като едно от семействата е в процедура за осиновяване на дете. От вписаните кандидат осиновители трима са за второ осиновяване, т.е. вече имат по едно осиновено дете, обясни директорът на регионалната дирекция, обясни Пампорова.

Вирни се горе