Пета учебна година започна Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян

 Пета учебна година започна Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян

На 16 октомври 2016 г. след св. Литургия, която включва и четене на Христовата притча за сеяча и семето, в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян бе открита петата поред църковна учебна година на Неделното училище. Енорийският свещеник Васил Маджаров, който е ръководител на Неделното училище, отслужи празничният водосвет с участието на църковния хор с диригент Радка Чакърова. Имаше гости от МПЦ „Чисти сърца“ и Неделното училище към храм „Св. Неделя“ в Смолян.

В обръщението си към децата отец Васил припомни притчата на Иисус Христос за сеяча и семето. Всички слушаха, затаили дъх, и разбираха, че семето покълва и дава плод само в благодатна почва, т.е. само в сърце, което може да чуе Божия зов, да го последва и да Му бъде верен цял живот. Да се запази чисто. Ако семето /Божието слово/ падне край пътя, върху камък или между тръни, не хваща корен, човек отстъпва на изкушението, обвързан от житейски грижи, от мечти за богатство и наслади, не му остава време за вярата, семето не дава плод.

„Вие, деца, дошли в Неделното училище, пазете семето в добро и чисто сърце още от малки, заръча им отец Васил. Бъдете кротки и търпеливи, станете носители на Божието слово и вие сами го разпространявайте. Радвайте се, че сте тук и имате духовна закрила.“

За радост първият випуск от 8 деца, които са вече средношколци в математическата и езиковата гимназия, остават в Неделното училище. Ще продължат заниманията, помагайки на по-малките и новоприетите. Децата тук са от 6 до 15-годишни, но работят заедно и се разбират. Заниманията съчетават вероучението и практическите упражнения за развитие на дарованията в областта на изкуството – пеене, рисуване и писане. Включени са поклоннически пътувания и доброволческа дейност. На обществото ни са нужни вярващи, честни, трудолюбиви и талантливи хора!

Всички бяха почерпени с лакомства. Получиха подарък църковно календарче за 2017 г., издание на Пловдивска митрополия. Материали за учебната годишна са осигурени от църковното настоятелство.

Чисти сърца

Вирни се горе