Пенсионер нахапан от куче осъди Община Смолян

 Пенсионер нахапан от куче осъди Община Смолян

Пенсионер осъди община Смолян за ухапване от бездомно куче. Местната управа ще трябва да му плати 500 лева обезщетение за болките и страданията.

Според магистратите става дума за бездействие на местната власт, която е длъжна да изолира скитащите кучета на определените за това места.

Инцидентът станал през септември миналата година. 84-годишният Стефан имал работа в града, когато, без да лае, кучето връхлетяло и го ухапало по крака.

„Кучето, без да го забележа, налита отзад и ме ухапа. Обърнах се и само го видях, че избяга. И кръвта шурти. След това посиня и се поду“, разказа потърпевшият Стефан Генчев.

Оказало се, че същото куче преди това е ухапало още шестима души. След жалбата на Стефан агресивното животно е евтаназирано. Пенсионираният полковник обаче решил да съди местната управа.

„Не за мене, колкото за другите хора да не пострадат. А пък и деца играят там” заяви Стефан Генчев.

И след като спечелил съдебната битка пенсионерът смята, че общината не си върши работата. Доказателство за това били глутниците, които обикалят града.

Приютът за безстопанствени кучета в Смолян беше закрит преди около 2 години. От местната администрация обясниха, че общината има сключен договор с фирма, която се грижи за уличните кучета.

„Улавяне, обезпаразитяване, кастрация. Кучетата, които са опасни, биват умъртвявани, а кучетата, които не са опасни, се реинтегрират обратно”, обясни секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

Той допълни, че проблемът се засилва от действията на недобросъвестни стопани, които изхвърлят домашните си любимци на улицата. Общината работела и за изграждането на нов приют за улични кучета.

Вирни се горе