Патриарх Максим благослови всеки български дом

Патриарх Максим благослови всеки български дом

Главата на Българската православна църква патриарх Максим отслужи празничното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеския катедрален храм “Свети Александър Невски”. В края на богослужението Негово Светейшество, като духовен баща на всички православни българи, отправи своя благослов към всеки дом в родината и извън нея, който посреща раждането на Спасителя, съобщи БНТ.

“Който люби Бога, да люби и брата си! Нека светлата радост на Рождество, към която ни приканват ангелите и призовава Светата църква да топли нашите сърца, да грее душите на всички, които се нуждаят от нашето състрадание и от нашата помощ. Божествената любов, възпята в Рождество Христово, да празнуваме заедно с чисти сърца. И таз свещена вечер, наречена Бъдни вечер, както всяка година преданата църковна челяд ще посрещне Богомладенеца Христа в семейния си уют с коледна елха, постна трапеза, украсена със свещ, окадена с благоуханен тамян, с благопожелателна молитва. Да е благословена празничната трапеза на Бъдни вечер”, каза патриархът.

Сред присъстващите на празничната служба тази вечер бе и президентът Георги Първанов.

Бъдни вечер – един от най-светлите християнски празници, се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци – родственици. Според библейското предание на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.

Вирни се горе