Пътник до РЗИ: Водач на автобус пушил по време на шофиране

Пътник до РЗИ: Водач на автобус пушил по време на шофиране

Продължават проверките на здравните инспектори от РЗИ-Смолян във връзка със спазване на Закона за здравето, забраняващ тютюнопушенето в закритите и някои открити обществени места. За периода от 22 до 28 юни 2012 г. здравните инспектори от РЗИ извършиха 78 проверки, 1 от които нощна, в градовете Смолян и Доспат. От тях 24 проверки в обекти с обществено предназначение, 16 в заведения за обществено хранене и административни сгради, 6 в обекти за хранене и развлечения, 26 – в здравни заведения и по 3 проверки в детски заведения и на открити обществени места – прилежащи терени и тротоари на детски и учебни заведения.

Не са установени нарушения, поради което през упоменатия период няма наложени санкции, обясниха от пресцентъра на здравната инспекция. Издадени са 3 предписания на директори на детски заведения, с които същите се уведомяват, че съгласно законовите промени се забранява тютюнопушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, и следва да спазват новите разпоредби на закона.

В периода 22.06.2012г. – 28.06.2012г. на дежурния телефон на РЗИ – Смолян 0301/ 5-89-30 е подаден един сигнал за нарушение на забраната за тютюнопушене. Гражданин сигнализира за тютюнопушене по време на път от шофьор на междуградски автобус по линията Пловдив – Смолян. Извършена е проверка в момента на пристигане на автобуса. Поради отказ на лицето подало сигнала да свидетелства, срещу нарушителя не са предприети административно – наказателни мерки, обясниха още от здравната инспекция.

Вирни се горе