Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално

Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално

Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално, 5000 деца ще могат да се обучават в него

Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално днес в Смолян. Той се намира в сградата на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

На събитието присъстваха депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“, Мария Семерджиева –началник РУО – Смолян, директори на образователни институции и директора на ОД на МВР Николай Димов.

Директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Николай Колев посочи, че днес е празник на училището, защото се дава началото на първия Център за обучение по безопасност на движението по пътищата в страната. „Училището ни има твърде големи традиции в обучението по безопасност на движението и в участието във викторината „Да опазим децата на пътя“ и може би това е една от причините именно нашето училище да бъде избрано за израждането на такъв областен център. От него ще се възползват учениците от първи до седми клас от цялата област, защото много важно е обучението да бъде изведено извън класните стаи и да е максимално интерактивно. Важно е да се създават практически навици на децата за безопасно поведение на пътя. Изграждайки навиците от ранна възраст, по-късно тези деца ще станат дисциплинирани водачи на МПС“, отбеляза Колев при откриването.

Депутатът д-р Събев заяви, че такава инициатива дава сигурност, че нашите деца ще бъдат възпитани по начин, по който да имат инстинкт за самосъхранение. „Знаем, че травмите по пътищата са бич за цялата страна. Дано тази инициатива възпита децата ни в правилна посока, за да имат навици и да се пазят“, посочи д-р Събев и пожела Областният център да заработи в пълната си мощност и хората да не страдат по пътищата.

Областният управители на Смолян Недялко Славов благодари за откриването на Центъра и за инициативата и подкрепата на училищното ръководство, МОН , Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ и община Смолян. „Със съвместните си усилия те направиха реализацията на тази чудесна инициатива, допълни Славов. Секретарят на община Смолян Момчил Николов заяви, че за община Смолян децата и младите хора са били винаги от първостепенно значение и това е още една стъпка в правилната посока. Той изказа своята благодарност към МОН и РУО – Смолян за това, което се случва и отбеляза, че когато институциите са заедно, нещата вървят в правилната посока.

Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ заяви , че над 5000 деца ще могат са се обучават за безопасност на движението по пътищата. Тя изрази надежда, че в Центъра те ща бъдат подготвени за участието им в движението и ще има по-малко жертви на пътя. Изграждането на Центъра се осъществява с подкрепата на Община Смолян. Той ще се използва от учениците от І – VІІ клас на територията на област Смолян. В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици. Центърът се състои от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари. Закупени са електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали. Изграждането на Областния център за обучение по безопасност на движението по пътищата – гр. Смолян е на стойност 154 779 лв., осигурени от Министерството на образованието и науката и е първият по рода си функциониращ такъв.

Вирни се горе