Първи национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" ще се проведе в с.Стойките на 22 и 23 септември

 Първи национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" ще се проведе в с.Стойките на 22 и 23 септември

Първи национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" ще се проведе в смолянското село Стойките на 22 и 23 септември. Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен". През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо" от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване. Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на община Смолян и областната администрация . Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките, с председател г-жа Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово" АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика" – с. Стойките.

Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи. За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в Събора. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди", „100 каба гайди" и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов" от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин" /от Златоград, Мадан, Рудозем/, Гайдарски състав „Петко войвода" – София, Гайдарски състав „Родопчани" – Пловдив, гайдарските състави от читалищата в гр. Девин, гр. Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „Николай Хайтов-1936" – Столична община. Ще се радваме на участието и на Формация „Тъпани и гайди".

В дните на Първия национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди". Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика" при НЧ „Пробуда-1903" – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.

Вирни се горе