Панихида за загиналите за Отечеството ни и молебен за благоденствие

Панихида за загиналите за Отечеството  ни и молебен за благоденствие

Панихида за загиналите за Отечеството ни и молебен за благоденствие на българския народ бяха отслужени в Смолян

Националният ни празник Трети март всяка година в Смолян започва с камбанен звън и богослужение в храм „Св. Николай Чудотворец“, в който през далечната 1878 г. местното население посрещнало руските казаци-освободители, водени от генерал Черявин. Днес архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи панихида за загиналите за Отечеството ни и молебен за благоденствие на българския народ. Заедно с него бяха председателят на храма отец Васил Маджаров и иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ – секретар на Архиерейското наместничество.

Богослужението почетоха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, началникът на Регионалното управление по образованието Мария Семерджиева, командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общинските съветници Стефан Сабрутев, Иван Френкев и други общественици, също и членове на Сдружение „Родопски хайдути“.

С молитви духовниците призоваха: „Молим ти се, Преблаги Господи, помени в царството Си падналите в бран за освобождението на българската земя и ги приеми в небесния Си чертог като мъченици, обагрени от своята кръв, пострадали за нашето Отечество, което си благословил като Твое наследие. Приеми с мир душите на твоите раби, воювали за нашето благоденствие, за нашия мир и покой и им дай вечно упокоение, като им простиш всяко съгрешение, което са извършили с думи или дела, волно или неволно.“ Те призоваха Божието благословение за мир и благоденствие сега в родината ни, тези, които преуспяват в любовта си към Бога и ближните им да напредват във всички добродетели, да избави Църквата си и този град от всяко злополучие.

Архимандрит Висарион поздрави всички с празника и им пожела благословен ден. А след това от храма потегли литийното шествие към площада в кв. Устово, където се проведе общоградското тържество.

Росица Примовска

Снимки: Красимир Здравчев

Вирни се горе