ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще отбележи патронния си празник, спазвайки противоепидемичните мерки

ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще отбележи патронния си празник, спазвайки противоепидемичните мерки

И тази година ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян ще отбележи патронния си празник на 16 февруари, съобразявайки се с всички противоепидемични мерки. Дните от 1 до 19 февруари учениците са ангажирани с различни занимания, под надслов „Заветите на Златаров“, съобщи зам. директорът на учебното заведение Йорданка Коджаколева. За най-малките ученици – първокласниците е инициативата „Ние сме Златаровци“, която включва: среща с ръководството на училището; посещение на училищната библиотека; запознаване с презентация, посветена на живота и делото на Асен Златаров. За второкласниците са предвидени открит урок, посветен на Златаров; изготвяне на диплянка; състезание със забавни и образователни игри, наречено „Знаещи и можещи Златаровци“. Третокласниците и четвъртокласниците изработват кътове с постери и презентация, посветена на Златаров. За тях е предвидено и състезание по шах. Учениците от 5 до 7 класове ще изготвят радиопредаване, посветено на патрона на училището. Освен това те ще участват в състезания по забавна математика, по физика и химия и други. По повод 16 февруари ще бъде изготвен поздравителен адрес към бивши и настоящи ученици, учители и родители, както и към НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“ в село Смилян, с което миналата година за пръв път организираха съвместни инициативи за патронния си празник.

На 16 февруари се навършват 136 години от рождението на Асен Златаров – учен с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, филологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения.

”Човек е роден, за да служи на живота в името на човека. Идеал не може да бъде ритането на топка, стройното маршируване или викането долу и горе. Идеал е идеята за истината, за хубавото, за доброто. Към тях трябва да се насочи душата на младежта, защото тя е съкровището на човечеството, най-свидния негов цвят и най-съкровената му надежда.” Това е заръчал патронът на училището проф. Асен Златаров. Днес ръководството и учителският екип на Второ училище се стараят да осъществяват това.

Вирни се горе