ОУ „Асен Златаров“ ще бъде домакин на регионален спортен празник по футбол и народна топка

ОУ „Асен Златаров“ ще бъде домакин на регионален спортен празник по футбол и народна топка

В периода април – декември 2017 Спешъл Олимпикс България ще реализира отново национална кампания ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО сред деца и младежи с и без интелектуални затруднения под патронажа на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката. Кампанията се подкрепя от УНИЦЕФ, Спешъл Олимпикс Европа, УЕФА, Български Футболен Съюз, Българска асоциация „Мини футбол“ и фондация „ПроСпорт“ по времена Европейска футболна седмица ‘2017.

От 2003 година в рамките на националната кампания ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО‘2017 съвместно с БФС и подкрепата на фондация „Про Спорт“ организираме ежегодните промоционални спортни празници по футбол и народна топка с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения на възраст до 15 години от Средните общообразователни училища, Помощните училища, Ресурсните центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и масови училища от Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смолянска, Хасковска, Кърджалийска, Търговищка, Благоевградска, Видинска и Софийска области.

Нашата цел е да насърчим Помощните училища и Ресурсните центрове заедно с техен партньор средно общообразователно училище да предложат нови възможности за децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно национално популярните игри – футбол и народна топка- обяви целите на кампанията проф. дн Татяна Янчева – председател на Спешъл Олимпикс България.

Тази година регионалните игри ще се проведат в периода април – юни:

19 април 2017 (сряда), Пловдив – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Игрище „Арена“ комплекс Тракия

20 април 2017 (четвъртък), Хасково – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Комплекс „Фантазия“ парк Кенана

21 април 2017 (петък), Бургас – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Спортен комплекс “Славейков“

24 април 2017 (понеделник), Смолян – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. ОУ „Асен Златаров“

25 април 2017 (вторник), Велико Търново – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Спортно училище Велико Търново

26 април 2017 (сряда), Разград – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. СОУ „Васил Левски“

27 април 2017 (четвъртък), Добрич – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Спортна площадка в Изида

04 май 2017 (четвъртък), Враца – Регионален спортен празник по футбол и народна топка.

03 юни 2017 (събота), София – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. НСА „Васил Левски“

За единадесета поредна година подкрепата на Граждански институт и Българската асоциация на младежките работници Спешъл Олимпикс продължава развитието на проекта МЛАДЕЖКИ ФОРУМИ – ВКЛЮЧИ СЕ!, който традиционно се провеждат по време на спортните празници с участието двойки – един младеж със специални потребности и един партньор без увреждания от училище с интегрирано обучение. Процедурата по избиране на участниците в младежките форуми включва провеждане местен форум (училищен форум) в съответното училище партньор, който излъчва делегатска двойка за Регионалните игри. От 2015 година темата на младежките форуми е инициативата СТАНИ ФЕН!

Тази година бихме искали да поканим и деца от детски градини да споделят усещането като фенове в подкрепа на участниците в Регионалните спортни празници „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО“ в Пловдив, Хасково, Бургас, Смолян, Велико Търново, Разград, Добрич, Враца и София.

Благодарение на вдъхновяващата подкрепа на РУО – София-град през миналата година Спешъл Олимпикс България стартира пилотна програма МЛАДИ АТЛЕТИ в шест детските градини. Програмата е разработена и оценена от Центъра за социално развитие и образование в Университета на Масачузетс в Бостън в сътрудничество с изследователския институт „Франк Портер Грам“ към Университета в Северна Каролина. Всички деца (на възраст от 2 до 7 години), които получиха достъп до нея от своите учители и родители, са постигнали значими резултати в развитието на своите двигателни умения и потенциал. Пилотната фаза на проекта показа, че едно от най-важните умения, които придобиват участниците са социалните, чрез които те започват да развиват всички други много по-успешно. Предварителните резултатите разкриват потенциал за развитието и приемането на децата в обществото и за активизиране на обществеността към тяхното приобщаване. В рамките на Регионалните празници на Спешъл Олимпикс‘2017г. планираме да представим пред педагогическите екипи на детските градини адаптиранаta методика на Спешъл Олимпикс.

Вирни се горе