Отворено писмо: Не посягайте на ансамбъл "Родопа"

Отворено писмо: Не посягайте на ансамбъл "Родопа"

Не посягайте на ансамбъл “Родопа”, не посягайте на това, което е градено с цената на много труд и дълги безсънни нощи. Не посягайте на институцията, която е гордост и визитна картичка не само на Смолян, но и на цяла България. Това посочват в отворено писмо до президента, министри и депутати, кмета на Смолян, председателя на Общинския съвет в града и местните общинари Константин Лазаров – Радио Менци България , управител на фирма „Менци" и собственик на онлайн фолклорно радио Менци – София; Юлиян Дрюйвентак – Радио Менци Холандия, мениджър на Радио „Менци" -Амстердам и преките наследници на Борис Машалов.

Ето и пълния текст на писмото:

О Т В О Р Е Н О П И С М О В ПОДКРЕПА НА АНСАМБЪЛ „РОДОПА“ ГРАД СМОЛЯН

Уважаеми господин Президент Уважаеми господа Министри и депутати, Уважаеми г-н Кмет на град Смолян, Уважаеми г-н Председател на Общинския съвет, Уважаеми г-да Общински съветници,

С голяма тревога се обръщаме към Вас и обществеността на Република България, по повод решение за закриване на Фолклорен ансамбъл „Родопа” и последващото от това решение, съкращение в един от последните ансамбли поради невъзможност от изплащане на заплати .

Уважаеми господа, не посягайте на Ансамбъла, не посягайте на това, което е градено с цената на много труд и дълги безсънни нощи. Не посягайте на институцията, която е гордост и визитна картичка не само на Смолян, но и на цяла България.

Не разрушавайте с лека ръка онова, което в продължение на години е градено с неуморен труд, талант и себеотдаване в името на една кауза, каузата за запазване и развитие на българската традиционна фолклорна култура.

Артистите и ръководителите на Ансамбъл „Родопа ” са достойни хора, отдали знанията, опита и таланта си, за запазване на българският дух, бит и традиция.

Фолколорният ансамбъл “Родопа” е създаден през 1960 г. Съставът през годините е стигал и над 80 души. Има в историята си над 5000 големи концерта и в пъти повече по-малки изяви в цял свят. От създаването му до 90-те години солистка в състава е певицата Валя Балканска. Преди 10 ноември 1989 г. ансамбълът заедно с още 3 в страната – “Филип Кутев”, “Пирин” и “Тракия”, беше държавен, но става общински след промените. Отговорността сега да се запази е на община Смолян. Разбираме затрудненията пред кмета и екипа му, но не бива да се закрива Ансамбъл „Родопа“ . На община Смолян са и нужни повече от 8 милиона да се справи с предизвикателствата пред нея. Едва ли цялата годишна издръжка на ансамбъла от 350 хил. лв ще покрие и част от задачите на Общински съвет Смолян. В него работят 47 души от които 3-ма технически персонал. Това само ще утежни още повече бюджета на общината в изплащане на парични обезщетения.

Изказваме своята безусловна подкрепа към г-жа Кисьова за това, което направи и прави за ансамбъл Родопа за една година, откакто е негов главен худ. ръководител. Тя се занимава от 1974 г. професионално с фолклор, солистка и основателка на ансамбъл “Тракия”, отличена е като експерт с висок престиж и обществено признание за принос към авторитета на България от националния конвент на експертите. Така, че тя не е случайно поставена на този пост само като административно лице, а като носител и разпространител на фолклора.Тактиката предприета от г-жа Кисьова е изключително правилна, защото първо се създава лице на ансамбъла и след това се менежира един ансамбъл.

Нашата тревога е породена от това, че един от водещите професионални фолклорни ансамбли в България, а именно Вашият и Наш прекрасен Ансамбъл „Родопа”, вече няма да е същият или още повече. Няма да е еталон за подражание, няма да е школата за подготовка на добри и влюбени във фолклора млади кадри, няма да е едно от най-мощните средища за поддържане на българщината! Искрено се надяваме Господа, че вие сте хора с отворено сърце към нас – пазителите на българската духовност и ще промените своето решение за бъдещето на Ансамбъл „Родопа” и съответно, за развитието на професионалното фолклорно изкуство в България. Не следвайте горчивия пример на някои други Общини и Общински съвети. Не забравяйте, че точно сега, в този момент, ние сме длъжни да се борим, за да запазим нашите български корени и правото си да се наричаме българи, в голямото семейство на Европейската общност!

Ние като екип на Фолклорно радио „Менци“ , не можем да помогнем на Ансамбъл „Родопа“ финансово, тъй като самите ние плащаме от наши средства за популяризирането, реализирането, разпространението на българска фолклорна музика. Това което ние можем е да подкрепим Ансамбъл „Родопа“ като съберем подписка с която да потърсим решение в създалата се ситуация.

Оставаме с искрено уважение към вас и вашият не лек труд за благото на България и ви уверяваме, че това писмо не е просто приятелски жест, а истинска загриженост за един културен институт, доказал себе си във времето.

С уважение и вяра в мъдростта на вашето окончателно решение:

Първи годишни фолклорни награди "Борис Машалов Преките наследници на Борис Машалов Фирма Менци Българо-Холандско фолклорно радио Менци Юлиян Дрюйвентак – Радио Менци Холандия, мениджър на Радио „Менци“ -Амстердам Константин Лазаров – Радио Менци България , управител на фирма „Менци“ и собственик на онлайн фолклорно радио Менци – София.

Вирни се горе