Отслужен бе традиционен водосвет на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково

Отслужен бе традиционен водосвет на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково

И тази година, на 24 юни, денят, в който православната църква празнува рождението на св. Йоан Кръстител, долнорайковските миряни се събраха на едноименния параклис, за да запалят свещ, да се помолят на Предтеча и да си вземат от светената вода. Новият eнорийски свещеник Живко Желев на храм „Св. Теодор Стратилат“, към която енория е параклисът, извърши водосвет за здраве и благоденствие. По Божия промисъл при кръщението на Христос Св. Йоан му казал: „От тук нататък Ти ще растеш, а аз ще намалявам…“ Затова и богослужбите възхваляват божието слово и божията благодат.

Св. Йоан Предтеча и Кръстител е последният старозаветен пророк, белязал края на старата епоха и влизането в новозаветния период от историята на човечеството. Наричан е Предтеча, защото подготвял еврейския народ за идването на Христос, а определението Кръстител получава, защото кръстил Иисус Христос във водите на река Йордан. Предсказал идването на новата ера – на християнството. Затова и два пъти в годината християнският народ възхвалява Свети Йоан – на Водици /Богоявление/ в януари и на Еньовден на 24 юни, когато е роден.

Параклисът „Св. Иван” в Долно Райково е сгушен в подножието на голяма скала, а край него тече чиста и лековита вода. Църквичката съществува от незапомнени времена. Това е благословено място и хората идват тук ежедневно, за да си налеят вода. А параклисът ги очаква с отворени врати, за да влязат вътре, да запалят свещ и да се помолят .... за здраве и благоденствие. Днес след отслужения водосвет отец Живко благослови всички присъстващи и ги поръси със светена вода. Църковното настоятелство раздаде благословен курбан.

Вирни се горе