Отпуснаха еднократни помощи за 794 първокласници от областта на стойност 198 500 лева

Отпуснаха еднократни помощи за 794 първокласници от областта на стойност 198 500 лева

796 молби за отпускане на целева помощ за първокласник са подадени в дирекциите „Социално подпомагане в област Смолян, съобщи директорът на областната дирекция Сийка Иванова. Тази година размерът за еднократната помощ е увеличен от 150 на 250 лева. Право на тази помощ имат семейства, чийто деца са записани за първи път път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молбата е по-нисък или равен на 350 лева, уточниха от дирекцията.

Издадени са 784 заповеди за отпускане на помощта за 794 деца, записани в първи клас. Отпуснатите средства са 198 500 лева. Само три от молбите са отказани заради надвишаване на дохода на семействата, посочи още Иванова.

В едномесечен срок от започването на учебната година дирекциите “Социално подпомагане” ще извършат проверки в училищата за реалната посещаемост на децата, подпомагани с целеви помощи. Ако се установи, че децата не посещават училище, отпуснатите средства подлежат на възстановяване, предупредиха още от социалното.

Вирни се горе