Откриват изложба за Първата световна война в РИМ – Смолян

Откриват изложба за Първата световна война в РИМ – Смолян

В залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се открива фотодокументалната изложба „Ние помним…“, посветена на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея

Фотоизложбата е краен резултат от реализирана през ноември 2018 г. младежка експедиция „Ние помним…“. Тя е инициирана от музея и проведена съвместно с ученици от клуб „Млад краевед“ при ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян. Инициативата е финансирана от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Провеждането на експедицията цели допълване на знанията на участниците за Първата световна война и по-специално за Добричката епопея през 1916 г. По време на Първата световна война българските воини творят чудеса от храброст, воюват с небивал ентусиазъм и жертвоготовност, защото я възприемат като продължение на войните за национално обединение. През 1916 г. българската армия полага огромни усилия, за да воюва на два фронта, защото войната в Добруджа е втори фронт за нея. В боевете при Добрич за първи път в новата ни история се водят сражения между българи и руснаци. Българският войник е изправен пред дилемата дали да воюва срещу освободителите или да капитулира пред тях. Предците ни доказват, че любовта към Отечеството е повече от признанието към освободителите.

Инициативата дава възможност на младите хора да посетят и разгледат Регионален исторически музей – Добрич, където се запознават с ценни реликви от фондовете. Обстойна и много полезна информация за Добричката епопея те получават при посещението на Мемориалния комплекс „Военно гробище музей – монументални паметници“, където почиват над 3500 бойци от различни вероизповедания и националности. Посещават и паметници, издигнати от признателното население в Добрич и селата, посветени на войната.

Чрез изложбата участниците изразяват активната си гражданска позиция и негативно отношение към войната, а така също и дълбок поклон към хилядите бойци, оставили костите си по бойните полета. Застъпени са моменти от събитията на Добруджанския фронт по време на войната; Добричката епопея и битката при Добрич; военното гробище край Добрич; паметници в Добрич и селата, посветени на Добричката епопея, а така също и родопчани – участници във войната на Добруджанския фронт.

Откриването на изложбата ще бъде на 18 февруари 2019 г. от 15.00 часа в експозиционни зали на музея, съобщиха от културната институция.

Вирни се горе