Откриха паметна плоча на единствения опълченец от с. Момчиловци - Вълчо Гайдаров

Откриха паметна плоча на единствения опълченец от с. Момчиловци - Вълчо Гайдаров

В с. Момчиловци бе отбелязан националния празник Независимостта на България с откриване на паметна плоча на единствения опълченец от селото – Вълчо Гайдаров, участвал в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. Тя е изготвена по идея на близките на опълченеца, подкрепени от кмета Сийка Суркова.На откриването на паметната плоча присъстваха Сдружение „Родопски хайдути”, които преминаха с атрактивно шествие от площада до родната му къща.

Вълчо Тодоров Гайдаров е роден в с. Момчиловци през 1846 г., учи абаджийски занаят в Гюмюрджина (дн. Гърция) и като майстор абаджия обикаля различни градове. Впоследствие се озовава в Румъния заедно с Киряк Иван Кехайов от с. Соколовци. Работи в Браила,Тулчанско и Измаил и поддържа връзка с българските емигрантски революционни среди. По спомени на дъщеря му Василка в този период се запознава със Стефан Стамболов. Участва в Сръбско-турската война от 1876 година в четата на капитан Райчо Николов. Когато започва сформирането на Българското опълчение, той е един от първите доброволци. Постъпва на 4 май 1877 г. в ІІІ дружина, ІV рота, а на 12 юни е приведен във ІІ рота на дружината. Взема участие в боевете при Шипка, Стара Загора и Шейново. Участва в освобождението на Дупница, където остава след края на войната, разбирайки, че родното му село остава в пределите на Османската империя, казаха при откриването историци.

В Дупница се жени за Мария Митева Барутева и приема фамилното й име. Отказва се от предлаганата му от Стефан Стамболов пенсия. Умира на 1 февруари 1920 година.

На събитието присъстваха депутатът Дора Янкова, председателят на ОбС Смолян Славка Каменова, зам. кметът на община Смолян Марин Захариев, директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева и др.

Вирни се горе