Откриха паметник на Екзарх Стефан в Смолян

Откриха паметник на Екзарх Стефан в Смолян

С тържествена церемония бе открит паметник на Екзарх Стефан в центъра на Смолян, изграден изцяло с дарения. На церемонията за откриването на монумента присъстваха областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, кметът на общината Николай Мелемов и много гости. След решение на Общински съвет Смолян за именуване на площада пред храм „Св.Висарион Смоленски" на Екзарх Стефан І бе отредено място за изграждане на паметник в негова чест. Великият Приорат България и в частност Командерия 22 „Св. Висарион Смоленски" поставиха паметника, изграден изцяло с дарения, съобщи д-р Кузман Гелов от сдружение „Ложа Екзарх Български Стефан І", организатор на събитието. Заупокойна молитва в памет на Екзарх Стефан І отслужиха свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов.

Екзарх Стефан е роден на 7 септември в Широка лъка. Бил е учител, преподавател, активен деятел в отстояване интересите на БПЦ.През 1943 г. активно работи за спасяване на българските евреи, а на 21 януари 1945 г. е избран за Български екзарх. На своя сесия, проведена на 19 ноември 2001 г. израелският мемориален институт “Яд Вашем” го удостоява с почетна грамота, медал и званието “Праведник на света” за неговия принос за спасяването на българските евреи през 1943 г. “Името му ще бъде вписано завинаги върху Почетната стена в Алеята на праведните” [в Йерусалим] – се казва в грамотата, издадена на 12 март 2002 г.

Собственикът на взривената фабрика в Горни Лом Валери Митков присъства на откриването на паметник в Смолян. "Повярвайте ми, аз съм един от най-заинтересованите точно какво се случи във фабриката, защото сред загиналите 14 души е и моят син. Това каза пред журналисти собственикът на злополучния завод в Горни Лом Валери Митков. Той допълни, че изявлението на прокуратурата не е било категорично, че няма саботаж. Той се надява разследването да е честно и законосъобразно, за да се разбере какво точно се е случило и призова да се изчака следствените органи да си свършат работа. Валери Митков заедно с Румен Ралчев откриха паметника на Екзарх Стефан І Български в областният град.

Вирни се горе