Отец Димитър: „Направете си домашна църква“

Отец Димитър: „Направете си домашна църква“

„Направете си домашна църква, така както Исус Христос е събрал учениците си и e проповядвал. Направете си горница вкъщи. Запалете си кандилцето, кажете си блага дума, отворете Евангелието, Библията, прочетете за страданията Христови“, този апел отправи отец Димитър Михайлов по повод предстоящите Великденски празници. „Този вирус ни докара до там, че ние да се замислим по-често за нашите взаимоотношения, за отношенията си към близките, за човешките, християнските добродетели и да се опитаме в бъдеще да бъдем по-смирени, по-добри. Много хора казват виж какво ни докара Бог. Бог не ни докара нищо. Ние си го докарахме, Бог само го допусна, премълча си, изчаква да видим как ще се справим и Той ще ни помогне да преодолеем тези неприятности“, каза отец Димитър.

Тази година Великденските празници ще минат съвсем различно. Няма да има върбови клонки на Цветница, Благодатният огън също няма да дойде от Йерусалим. Служения в църквите ще има, но при стриктно спазване на противоепидемичните мерки – да няма струпване на хора и вярващите трябва да бъдат с предпазни средства.

„Почти във всички църкви се пази Благодатният огън от миналата година. Този път ще запалим преo храмовете кандила и хора, които искат, ще мога да си вземат от огъня. Те могат да дойдат и по-късно или на другия ден, огънят ще е там. Служенията продължават, но без хора. Ако дойде някой да си запали свещ, няма да го върнем, но без да се задържа в храма. Ние апелираме да няма струпвания“, каза още отец Димитър Михайлов.

„Този вирус си го докарахме ние. Нарушихме равновесието в природата, равновесието между хората с този егоизъм, с това желание за противопоставяне между хората, между държавите, с войните. Философски, богословски казвам: Бог се въздържа да го спре, но той ще ни помогне. Ние също трябва да си помогнем, като изпълняваме разпорежданията на лекари, на щаба и на правителството. Винаги след такива изпитания хората се променят към добро. Хората не сме лоши, но залисани в работата си, в търсене на спасение, залисани в това да печелим, ние забравяме за близките. Трябва да сме по-смирени, по-добри, да се отнасям с любов помежду си. Както искаш да се държат с теб, така се дръж и ти с хората. Това е златното правило. Трябва да прощаваме, да се обичаме“, заяви смолянският свещеник.

Отец Димитър Михайлов пожела на всички хора – и християни, и не християни, да са здрави, заразата да отмине по-бързо, да успеем да се запазим от тази зараза. Да отпразнуваме предстоящите празници подобаващо, с усмивка, но преди това да помислим и за хората, които са в беда, да се помолим за тях. Бог да ни пази и нас, и България!

Вирни се горе