Отчетоха проект „Подобряване на условията на труд в Смолянската болница

Отчетоха проект „Подобряване на условията на труд в Смолянската болница

Проект „Подобряване на условията на труд в МБАЛ”Д-р Братан Шукеров” АД – гр.Смолян” стартира на 1 Октомври 2013 г. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 262 787.20 лева, като сумата от 62 787.20 е осигурена от Бенефициента. Продължителността му е единадесет месеца и приключва на 31 Август 2014г.

Основната цел на проекта е подобряване условията на труд в здравното заведение чрез въвеждане на новаторски и адаптивни форми на организация на труда, както и постигане на здравословни и безопасни условия на труд. Постигнатите резултатите от осъществяването на основните дейности по проекта могат да бъдат обобщени по следния начин: Сформиран екип за управление и изпълнение на проекта;

Осигурено успешно управление и координация на изпълнението на проектните дейности;

Разработена документация в съответствие със Закона за обществените поръчки за определяне на изпълнител;

Проведени процедури за избор на изпълнител;

Сключени договори за възлагане с избраните изпълнители;

Модернизиране на колективните средства за хигиенна защита чрез закупуване на перална-центрофугална машина, сушилна машина и гладачен каландър;

Закупени и предоставени за ползване от работещите в дружеството нови лични предпазни средства и специално работно облекло;

Подробен доклад от фирмата изпълнител, съдържащ анализ и оценка на нивото на организация и ефективност на трудовите процеси, управлението на човешките ресурси, условията на труд, организация на дейностите по осигуряване на ЗБУТ. В доклада, на база анализ на силните и слабите страни и идентифицираните проблеми, се съдържат конкретни препоръки за поддържане и развитие на добри практики, внедряване на нови такива, както и на мерки за усъвършенстване на организацията на трудовата дейност;

Реализирането на настоящия проект е насочено към удовлетворяване потребностите на целевата група /това е целия медицински и немедицински персонал/, а именно: Прекият ефект от направеният сериозен и задълбочен анализ на състоянието и проектирането на организацията на трудовата дейност се изрази в минимизиране на рисковете за здравето и безопасността на персонала, в подобряване културата на безопасен труд в организацията, в намаляване на разходите по злополуки и подобряване ефикасността на труда, в подобряване на репутацията на лечебното заведение, осигуряващо условия за безопасен труд на своя персонал и в нарастване на общата конкурентоспосбност на лечебното заведение чрез повишаване на производителността на труда в следствие на оптимизираната работна структура. Намаляването на риска от възникване на вътреболнични инфекции се извърши чрез закупуването, доставката и монтажа на перална-центрофугална машина, сушилна машина и гладачен каландър, които гарантират високо качество на прането (работно облекло на служителите и болнично бельо) с максимална степен на дезинфекция.

Осъществена е подмяна на наличното специално работно облекло и лични предпазни средства с нови и по-модерни такива, които са с по добри и съвременни експлоатационни качества. Закупуването на предпазни средства и специално работно облекло е осъществено въз основа на приложения към проектното предложение утвърден списък на работните места и видовете работи, при които се използват лични предпазни средства. Списъкът е изготвен на база извършената оценка на риска на работните места и съгласно разпоредбите на Наредба 3/19.04.2001 г.

Основните етапи, през които премина реализацията на проекта са: организационен етап, осигуряване на публичност и информираност, провеждане на тръжни процедури за възлагане на обществени поръчки, изпълнение на основните дейности и етап на оценка и отчетност.

За успешното изпълнение на целите, залегнали в настоящия проект, са постигнати и заложените количествени индикатори, както следва:

1.Закупено оборудване с оглед подобряване колективните средства за хигиенна защита – 1 перална-центрофугална машина, 1 сушилна машина и 1 гладачен каландър;

2.Брой закупени и предоставени лични предпазни средства и специално работно облекло.

3.Медицинско облекло

4.Брой разработени анализи на моментното състояние на организацията на трудовата дейност в здравното заведение – 1 (един).

Постигането на устойчивост на резултатите след приключването на проекта ще бъде обезпечено от усъвършенстваната с проекта система за управление на рисковете за здравето и сигурността на персонала на здравното заведение.

В крайна сметка с постигането на заложените в проекта цели и резултати е обезпечено устойчивото развитие на здравното заведение и са осигурени безопасни условия на труд на целия персонал в съответствие с изискванията на нормативните документи и добрите практики в страните от Европейския съюз.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. МБАЛ”Д-р Братан Шукеров” АД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европеиския съюз.”

Вирни се горе