Отбелязват Международния ден на театъра в Смолян днес

Отбелязват Международния ден на театъра в Смолян днес

По повод Международния ден на театъра -27 март, Регионалното управление на образованието в Смолян организира Празник на театъра. В него участие ще вземат ученически театрални трупи от Смолян, Златоград и Смилян. Мероприятието ще се проведе днес от 14 до 17 часа, в Зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ и са под егидата на кмета на Община Смолян Николай Мелемов, съобщи Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието в Смолян.

Участници в Родопски настъргалки, обичаи и традиции са Александър Шкодров – 2 клас – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Смилян, „Как се става главен даскал“ . Валентина Соколова – 6 клас – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Смилян , „Муда на чаркалок в София“, „Попрелка“ – ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян. Театрални етюди на български, испански, немски и английски език ще представят възпитаници на ЕГ „Иван Вазов“- Смолян- „Санта Пас“, черна комедия на мексиканската авторка Таня Руис, ЕГ „Иван Вазов“ гр. Смолян – „Утопия“, авторска постановка, „Истината и лъжата“ – ОУ „Васил Левски“ – Златоград, „Класиката е модерна“ – ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, „Търся теб“ – ППМГ „Васил Левски“- Смолян и „Доброто и злото“ – СУ „Антим І“ – Златоград, рецитал за пътя на младото поколение. След представянето на училищните постановки и по случай 27 март – Международен ден на театъра, от 19.00 часа в зала 2 ще се състои премиерата на спектакъла „Театър, любов моя “.

Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през същата година е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Вирни се горе