Отбелязваме Световния ден на оралното здраве

Отбелязваме Световния ден на оралното здраве

Под мотото „Усмивка за цял живот” отбелязваме Световния ден на оралното здраве

Световният ден на оралното здраве е учреден по инициатива на Световната дентална федерация през 2007 с цел да привлече общественото внимание към профилактиката и навременното лечение на денталните заболявания. Според статистиката 90% от населението в света страда от различни орални заболявания, а между 60 до 90% от децата в училищна възраст имат кариес. Идентични са проблемите и в България. Данните от проведеното последно национално проучване в страната ни сочат, че българите са с лошо орално здраве от ранна детска възраст. 68% от децата на 5-6 годишна възраст в големите градове са с кариеси, а в малките този процент достига 74%. Освен това 65% от 18-годишните са с болни венци. Недобро е и оралното здраве на възрастните. 35-40-годишните българи имат средно по 17 засегнати зъба от кариес, като 3 от тях са нелекувани, а 6 – извадени. 13% от 60-годишните са тотално обеззъбени.

По повод Световния ден на оралното здраве, Регионална здравна инспекция – Смолян в партньорство с Районната колегия на зъболекарския съюз и фирмата „ Глаксо Смит Клайн” организират информационна кампания сред деца и възрастни относно различните аспекти на профилактиката на оралните заболявания и начините за опазване на оралното здраве.

По повод празника днес, 20 март от 10,00 часа в Кабинет по детско дентално здраве- Стоматологична поликлиника – Смолян, изявления на председателя на Районната колегия на зъболекарския съюз д-р Велин Сариев и на директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева относно резултатите от съвместната работа по Националната програма за профилактика на оралните заболявания. Деца от ЦДГ „Слънце” ще демонстрират знанията си за здрави зъбки.

20 март ( петък) от 10,30 часа в Дом за възрастни хора – село Фатово. Смолянските стоматолози д-р Мария Лалова и д-р Анатоли Соколов ще направят безплатен преглед на домуващите, след което ще се проведе обучение по темата: „ Зъбни протези и грижи за тях”.

Вирни се горе