Отбелязваме Международния ден на кръводарителя

Отбелязваме Международния ден на кръводарителя

14 юни е обявен за Световен ден на доброволното кръводаряване, а целта е да се окуражат повече хора да даряват безвъзмездно кръв. Кръводаряването спасява човешкия живот.

Тази година денят ще се проведе под надслов “Безопасна кръв за безопасно майчинство”.

По данни на Световната здравна организация, всяка година над 500 000 жени умират при раждане, а 99 на сто от тях са в развиващите се страни. Около 34 на сто от майчината смъртност в Африка, 31 на сто в Азия и над 21 на сто в Латинска Америка се дължи на усложнения след кръвоизливи.

Десет изявени и дългогодишни доброволни кръводарители ще бъдат удостоени с почетна статуетка – капката кръв – и грамота. Световният ден на кръводарителя 14 юни се отбелязва от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливанеи Международната федерация на организациите на кръводарителите. Целта е да се осигури за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение. Датата 14 юни е избрана заради годишнината от рождението на Карл Ландщайнер /1868-1943/, откривател на кръвните групи (1900). Лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина за 1930 г.

Вирни се горе