Отбелязаха Бабинден в село Буково

Отбелязаха Бабинден в село Буково

В маданското село Буково, местни жители и гости отпразнуваха, ден по-рано Деня на родилната помощ- 21 януари . Веселието събра и „баби” и млади, решили да почетат празника, посветен на – жените, които помагат при раждане и на тези, които са раждали.

За жените от Буково Бабинден не е просто празник, той е традиция, която спазват от години. В местната кръчма жените се събират от поне 15 години. Правят си трапеза, имат си музика и празнуват всяка година по този начин. И тази година „бабите” от Буково не изневериха на традициите и отново се събраха, за да отпразнуват подобаващо празника. Преди старта на купона кметският наместник Марияна Атанасова, поздрави всички присъстващи като им отправи своите благопожелания.

В празничната програма, участие взеха жените от групата за автентичен фолклор към НЧ „Иван Вазов-1958” с.Буково, които пяха под съпровода на две каба гайди , в изпълнение на Красимир Василев и Славчо Кичуков. Гласовитите певици изпяха известни народни песни, любими на цели поколения и така заразиха с добро настроение всички присъстващи, които пяха заедно с тях. Освен самодейките, за доброто настроение на присъстващите се погрижи и народният певец- Златко Кафеджиев, който бе поканен специално за случая. Бурен смях предизвикаха и двете сценки, изиграни от артистичната баба Детелина.

Танци, песни и страхотно веселие изпълваше заведението до малките часове на нощта.

Вирни се горе