Отбелязаха 50 г. от спечелването на републиканска шампионска титла по ски-бягане за мъже

Отбелязаха 50 г. от спечелването на републиканска шампионска титла по ски-бягане за мъже

Под съпровода на родопска песен и гайда, областният управител Недялко Славов посрещна републиканските шампиони от отбора „Смолянски окръг” Христо Христев, Васил Киряков, Ангел Стоянов, Димитър Фисински, Георги Узунов и Никола Дафински.

„Искам да Ви благодаря, че уважихте моята покана за тази среща! Щастлив съм да Ви посрещна днес в Областна администрация Смолян, за да отбележим тържествено 50 години от спечелването на първата и досега единствена за област Смолян републиканска шампионска титла по ски-бягане за мъже – патрулно бягане на 25 километра!”

Славов уточни, че идеята за това мероприятие се е породила при срещата му в Чепеларе с журналиста и скиор Георги Узунов, когато беше официалното посрещане на шампиона по сноуборд Радослав Янков.

„Заговорихме се, върнахме се назад в историята, след което г-н Узунов ме запозна, че нашата област има своите постижения в зимните спортове отдавна. Оказа се, че аз не знаех за тази републиканска титла в ски-бягането. За нея не знаят и много хора – първо, че това се е случило много отдавна, отделно не е и известно. Но за времето си тя е била изключително постижение. Затова решихме да отбележим тази годишнина тържествено, да отдадем признателност към тези достойни спортисти и тяхното постижение, но и да дадем възможност на обществото да разбере, че Смолян има своите постижения в зимните спортове и титлите на Екатерина Дафовска и Радослав Янков не са мигновено явление, а са надграждане на усилията на няколко поколения спортисти. Това, което сте постигнали преди повече от 50 години, буди уважение и признателност!

Спечеленото от Вас отличие от толкова престижно състезание е гордост за региона ни. Златните медали от 19-то републиканско първенство по патрулно бягане от 1965 година имат висока стойност и до днес – те са символ както на Вашата воля и силен дух, така и плод на много труд и саможертви.” Областният управител пожела на шампионите от 1965 година много здраве и благополучие, още много победи и удовлетворения занапред в живота.

Треньорът на тогавашния отбор по ски-бягане за мъже – патрулно бягане Христо Христев, както и съотборниците Ангел Стоянов и Георги Узунов споделиха свои спомени от тренировките, състезанията, лагерите. Всички благодариха на областния управител Недялко Славов за инициативата и уважението, с което ги е удостоил. Присъстващите почетоха и паметта на Никола Сариев – Кочо, който вече не е сред живите.

Шампионите от 19-то републиканско първенство по патрулно бягане бяха поздравени и от инж. Марияна Цекова – заместник-кмет на община Смолян и Славка Чакърова – кмет на община Чепеларе.

Областният управител връчи плакети и поздравителни адреси на републиканските шампиони, след което ги покани на тържествен обяд в тяхна чест.

Вирни се горе