От статистиката отчитат увеличение с 2.9% на наетите по трудово правоотношение в областта

От статистиката отчитат увеличение с 2.9% на наетите по трудово правоотношение в областта

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на март 2014 г. се увеличават с 2.9% спрямо края на декември 2013 г. и достигат 30.4 хил., като увеличението на наетите в частния сектор е с 6.7% (22.3 хил.), а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 6.2% (8.1 хил.), съобщиха от статистиката в Смолян.

Най-голямо увеличение на наетите лица е регистрирано в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 51.7%, „Строителство” – със 17.0%, и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 15.1%. Намаление на наетите лица се наблюдава в „Операции с недвижими имоти” – с 41.0%, „Административни и спомагателни дейности” – с 30.4%, и „Транспорт, складиране и пощи” – с 21.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 36.2 и 12.3%.

В края на март 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като намалението на наетите в обществения сектор е с 18.4%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 8.4%.

Вирни се горе