От началото на годината до края на април са отпуснати 34 еднократни помощи на социално слаби лица

От началото на годината до края на април са отпуснати 34 еднократни помощи на социално слаби лица

През 2016 г. са отпуснати 104 бр. еднократни помощи на обща стойност 25 085 лв., като по-големият брой е на лица със здравословни проблеми – за оперативно лечение, скъпоструващи лекарства, транспортни разходи.* Това съобщи Петя Пампорова, директор на Регионална дирекция за Социално подпомагане в Смолян.

За 2016 г. еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали нужди е отпусната на 14 лица, освободени от места за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода, а от началото на тази година до сега са подпомогнати 5 лица.

Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане дава възможност за отпускане на еднократни помощи за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лица и семейства. Помощта се отпуска еднократно за една календарна година и е в размер до петкратния размер на гарантирания минимален доход, т.е. до 325 лв. Еднократната помощ не се полага по право, а е правна възможност. За област Смолян се увеличава броят на отпуснатите помощи по това нормативно основание. Все повече са случаите, в които са необходими средства за задоволяване на инцидентно възникнали нужди на лица и семейства, които нямат възможност сами или чрез разширения семеен кръг да се справят с възникналия инцидент.

От началото на настоящата година до края на м. април са отпуснати 34 помощи, главно за здравословни, комунално-битови проблеми и образователни потребности, посочи Пампорова.

Вирни се горе