От "Горубсо-Мадан" ще обжалват отнемането на концесията, миньорските протести продължават

От "Горубсо-Мадан" ще обжалват отнемането на концесията, миньорските протести продължават

Конфедерацията на труда „Подкрепа” застава зад исканията на протестиращите в Мадан миньори. Президентът й д-р Константин Тренчев днес беше в Мадан, за да се срещне с тях. Междувременно стана ясно, че въпреки поетите от ръководството на „Горубсо-Мадан” ангажименти, заплатите на работниците още не са платени. Министерството на икономиката днес официално е изпратило предизвестие, че е в ход процедура по отнемане на концесията. Според Константин Тренчев, макар че процедурата вече е в ход, това ще отнеме време, а работниците трябва да получат час по-скоро възнагражденията си. Затова „Подкрепа” ще предприеме всички мерки, за да помогне на протестиращите. "Ние можем да помогнем с това, че сме близко до институциите и можем постоянно да ги притискаме.

Въпросът е че тези хора трябва да вземат пари, за да живеят, те са положили труд, ако тръгнат едни съдебни процедури, собственикът при всички положения е осъден, но въпросът е че това става бавно, това е най-големия проблем. Никой не спори, че тези хора имат право да си искат заработеното, никой не спори, че енергото трябва да си вземе парите за тока, че държавата трябва да си вземе парите за осигуровки. Въпросът е да се намерят начини това да стане по-бързо", каза Тренчев.От Миньорската федерация към КНСБ също са категорични, че концесията трябва да бъде отнета, а работниците – да получат възнагражденията си. От думите на Пенчо Токмакчиев стана ясно, че синдикатът ще настоява работниците веднага да отидат на трудовата борса и от там да си получават възнагражденията, докато трае процедурата за отнемане на концесията. Самите миньори са категорични, че концесията трябва да бъде отнета. Стигат в исканията си и по-далеч – настояват за намесата на главния прокурор и на премиера Бойко Борисов, за да се блокира цялото имущество на Валентин Захариев, докато не се издължи първо към държавата, второ към всички работници и не внесе дължимите суми по осигуровки, за за могат хората да се пенсионират.

Междувременно в парламента заместник-министърът на енергетиката Делян Добрев разясни, че ако в 30-дневен срок концесионерът на „Горубсо-Мадан” изплати осигуровките и заплатите на служителите, има възможност процедурата да бъде спряна. В момента тече 30-дневно предизвестие. По думите на Делян Добрев, това е един от малкото случаи, в който самите работещи настояват за прекратяване на концесия. “Желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят, вариантите сега са или сегашният концесионер да изплати заплатите, или междувременно този концесионер да постигне споразумение с друг, който да поеме задълженията и отговорностите, защото в противен случай ако стигнем до прекратяване на концесията, този акт на прекратяване може да бъде обжалван”, каза заместник-министърът.

От “Горубсо-Мадан” вече са категорични, че ще оспорват процедурата. “Ние ще направим възражение по внесеното предложение, ще работим в този срок да си изпълним ангажиментите към работниците, ангажиментите поети към прекратяване на постоянното ел.захранване на нашите рудници, ангажиментите по осигуряване на материали, обезпечаващи на сто процента условията на труд на дружеството.Ние искаме да продължим да работим, включително искаме да си защитим правото да ползваме концесията, съгласно сключените концесионни договори”, заяви изпълнителният директор на “Горубсо” Съби Кичуков. Междувременно протестите в Мадан продължават.

Вирни се горе