От днес се забранява любителския риболов

От днес се забранява любителския риболов

Със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков от днес се забранява любителския риболов за 47 дневен период. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски риболов е от 15 април и ще продължи до 31 май 2013 г., включително и важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове.

През 2013 г. действа режима за риболов, определен в Приложение № 1 “Срокове на забрани за улов на риба и други водни организми през периода на размножаване” на Закона за рибарството и аквакултурите. Съгласно Приложение №1, сроковете за забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби се определя в зависимост от надморската височина на водния обект. Във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, забраната е от 15 април до 31 май 2013 г., а в рибностопански обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина от 1 май до 15 юни 2013 г., съобщиха от земеделското министерство.

Улова на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент (ЕС) № 1261/2012 на Съвета от 20 декември 2012 г.

Улова на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. За област Смолян това са яз. “Тешел”; яз. “Златоград”.

Вирни се горе