България в грипна епидемия

България в грипна епидемия

Министерство на здравеопазването обяви Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

При необходимост и промяна в данните за епидемичната обстановка в област Смолян, Регионалният щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип ще прецени дали да се затворят яслите, детските градини и филиалите на ВУЗ в региона,съобщават от пресцентъра на инспекцията.

Вирни се горе