От днес КАТ изпраща снимки за превишена скорост по пощата

От днес КАТ изпраща снимки за превишена скорост по пощата

От днес шофьорите ще получават „честитка” със снимка по пощата за превишена скорост. В действие официално влиза новият електронен фиш, съобщава Dnes.bg.

Повече от 300 нарушители обаче вече са получили подобен документ и подобна снимка, че са нарушили Закона за движение по пътищата. За да няма откази от получаване, те ще се изпращат по пощата в бял плик, на който няма да има отличителни белези.

Срокът за обжалване е 14 дни. За тези, които платят бързо, от КАТ са предвидили бонус. В момента в България има само 15 камери, които обаче всеки ден бълват хиляди нарушения.

Ако не се възползвате от бонус условията на КАТ имате един месец, за да си платите глобата в целия й размер. Ако и това не направите, задължението ви отива в данъчното.

Глобата ще се търси само от собственика на автомобила. Така се отнема възможността да се водят баби и дядовци, които да поемат вината.

По тази причина беше премахнато и отнемането на книжка при висока скорост и наказанието остана само парична глоба. Така в зависимост от това колко е голямо нарушението и дали е във или извън населено място глобите варират от 20 до 350 лева.

Книжката ще се отнема за 3 месеца само на шофьор, който е хванат да кара с над 50 км/ч над разрешеното в града. Както и на рецидивистите.

От КАТ се надяват до 2 години камерите да станат много повече и да се избегне корупционния сблъсък нарушител–катаджия.

Вирни се горе