От 3 юли започва лятната ученическа школа в музея

От 3 юли започва лятната ученическа школа в музея

За пета поредна година музеят в Смолян организира лятна ученическа школа. Инициативата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Тя е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града.

Чрез различни образователни модули те откриват нови възможности за образование и развлечение. Създават се условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси. Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство – т.е. влизат в досег с другата публика на институцията. Интересът към школата се засилва с всяка изминала година. Участниците (около 40-50 на издание) се връщат многократно за занимания в експозиционните зали. Средно всеки един от тях има по 5-6 участия в лятната музейна школа. По традиция техните творения се излагат в експозиционни зали на музея в края на школата. Децата имат право да ги запазят за себе си или да ги подарят на своите близки като „спомен“ от пребиваването си в музея. Връчват се също така грамоти за участие.

Като партньор в инициативата отново е привлечен ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян. Целта е да се осмисли съвременната култура на Смолян като европейски град, културата и природата на Родопите в контекста на общоевропейските политики за природно и културно наследство. Тази година в продължение на две седмици децата ще усвояват полезни знания и умения под формата на забавления, като всеки ден от седмицата традиционно е посветен на различна тема. Темите са следните: „ТАЙНИТЕ НА ПРИРОДАТА“ – 3 юли, 10 юли (понеделник) Запознаване с богатия животински и растителен свят в Родопите чрез занимателни игри, рисуване, пана и др.

„ПОМИНЪЦИ И ЗАНАЯТИ“ – 4 юли, 11 юли (вторник) Разкази за древни поминъци и занаяти в Родопите. Мънистени накити и изработване на такива по показани образци и плетене на две куки.

„ТРАКИТЕ В РОДОПИТЕ“ – 5 юли, 12 юли (сряда) Запознаване с бита и културата на тракийските племена, обитавали Средните Родопи. Изработване от глина и пластилин на антични образци (съдове, накити и др.).

„КУКЕРСКИ КАРНАВАЛНИ ИГРИ“ – 6 юли, 13 юли (четвъртък) Разкази за кукерските карнавални игри в Родопите. Стимулиране на творческия потенциал и креативността на децата и изработване на кукерски карнавални маски.

„ДА ОПОЗНАЕМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ“ – 7 юли, 14 юли (петък) Истории за Европейския съюз. Изработване на символи на държави, членки на Европейския съюз чрез изкуството, наречено „плъстене“.

Закриването на лятната школа ще бъде на 14 юли от 11.30 часа. Заниманията ще се провеждат всеки работен ден от седмицата от 9.30 до 12.30 часа. Таксата за полудневното занимание е 2.00 лв.

За допълнителна информация: 0301/ 6 5753 и GSM: 0887985720 – Тинка Белегова

Вирни се горе