Оставиха в ареста мъжът, обвинен в умишлено убийство

Оставиха в ареста мъжът, обвинен в умишлено убийство

Състав на Смолянски окръжен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия А. М. К. от с. Долен, общ. Златоград, спрямо когото е повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство – престъпление по чл. 115, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, съобщи Гергана Фисинска – говорител на Окръжен съд.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението, за което се води досъдебното производство. Освен това, тежестта на предвидената за това престъпление санкция – наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години – обосновава наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Допълнителен довод в подкрепа на наличието на реална опасност е завишената обществена опасност на дееца – налице са множество санкции по УБДХ, предишни осъждания, ограничителни мерки по ЗЗДН. С тези мотиви съдът прие искането на Окръжна прокуратура за основателно и наложи спрямо обвиняемия най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Постановеното определение е на първа инстанция, не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок от днес.

Вирни се горе