Остават 10 дни до крайния срок

Остават 10 дни до крайния срок

Остават 10 дни до крайния срок за подаване на декларация за облагане на доходите на физическите лица. Общо приетите декларации до този момент в офиса на НАП в Смолян са над 6000, от тях над 1 200 са подадени по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. До тогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне по годишните формуляри, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

От приходната агенция обръщат внимание, че физическите лица могат много лесно да попълнят своята декларация, като използват една от най-новите й е-услуги. Гражданите, които притежават ПИК или електронен подпис, могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени и какви данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например от хонорари. Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е достъпна чрез Портала на НАП за електронни услуги – https://inetdec.nra.bg/. Е-услугата предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

Вирни се горе