Осъдиха гъбар на 6 месеца пробация заради незаконно преминаване на държавната граница

Осъдиха гъбар на 6 месеца пробация заради незаконно преминаване на държавната граница

Районна прокуратура-Смолян постигна осъдителна присъда спрямо Бисер З., на 48 г., привлечен като обвиняем по незабавно производство за това, че влязъл през границата на страната, от Република Гърция в Република България, не през определените за това места и без разрешение на надлежните органи – престъпление по чл. 279 ал. 1 пр. I от Наказателния кодекс.

На 4 юли 2016 г. Бисер З. решил и отишъл за гъби. Тръгнал из гората, но тъй като на територията на Република България не открил, решил да отиде и да потърси гъби в съседна Гърция. По неустановен по делото начин, той се озовал в съседната ни държава и набрал около 2 килограма манатарки.

По късно през деня, когато приключил с брането, решил да се прибира обратно в Република България, но вместо да премине през предвидените гранично пропускателни пунктове, той решил да пресече държавната граница с Република Гърция директно през „зелена граница“. Бисер З. влязъл на територията на нашата страна, преминавайки през граничната линия в местност в землището на с. Горово, общ. Смолян, където е бил задържан от наряд на Гранична полиция, обясниха от Ппесцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Районен съд-Смолян е осъдил Бисер З. на шест месеца „пробация“, която включва задължителни срещи с пробационен служител и задължителна регистрация по настоящ адрес. Той трябва да се явява и подписва два пъти седмично пред пробационен служител. Присъдата е постигната след споразумение между прокуратурата и адвокатите на обвиняемия, одобрено от Районен съд-Смолян, и е окончателна.

Вирни се горе