Осъдиха 41-годишен мъж за присвояване на чужди вещи на 27 английски и ирландски граждани

Осъдиха 41-годишен мъж за присвояване на чужди вещи на 27 английски и ирландски граждани

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Смолян е осъден Н.К., на 41 г., за присвояване, при условията на продължавано престъпление, на чужди движими вещи в особено големи размери – 82 326 лева, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 206, ал.4, вр. с ал.1 и чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс. Окръжен съд-Смолян му е наложил наказание от три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок и конфискация на един мезонет и два гаража в гр. София, по една втора идеална част от два апартамента в гр. Смолян, както и лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление на чуждо имущество за срок от 5 години, включително да не може да бъде управител или член на управителен съвет на етажна собственост, както и управител на юридическо лице, което е управител на етажна собственост. Съдът уважи и предявените граждански искове от пострадалите и осъди Н. К. да им заплати причинените имуществени вреди, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Н.К. е признат за виновен за това, че от 10.07.2010 г. до 15.01.2012 г., на неустановени дати, е присвоил множество чужди вещи- хладилници, фризери, DVD плейъри, легла, гардероби, кухненски столове, нощни шкафчета, огледала, завеси, юргани, скринове, портманта, фотьойли, дивани, килими, чаршафи, възглавници, посуда и др. от апартаменти, собственост на 27 английски и ирландски граждани, в „Апартхотел Форест Нук- 3”, в курортен комплекс „Пампорово“. Присвояването е извършено чрез изнасяне на вещите от апартаментите на пострадалите собственици, по нареждане на Н.К., който е представлявал дружество, избрано за Управител на етажната собственост на „Апартхотел Форест Нук- 3”.

Делото се характеризира с фактическа и правна сложност, тъй като за изясняване на обективната истина по него, българските власти са възложили извършването на следствени действия в Кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и са изискали предоставяне на сведения и документи, намиращи се в чужбина. Поради това беше изготвена от Окръжна прокуратура-Смолян и изпратена молба за правна помощ до компетентните съдебни власти на Обединеното Кралство, които са съдействали на разследването. По делото са приложени множество документи, като голяма част от тях първоначално са били представени на английски език и след това преведени на български, за да могат да се ползват като годни доказателства. Разследването е било възложено от наблюдаващия прокурор на следовател от Националната следствена служба.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Пловдив.

Вирни се горе