Осъдените имами: Събираме хиляди левове в джамиите, няма пари от радикални фондации

Осъдените имами: Събираме хиляди левове в джамиите, няма пари от радикални фондации

„Обжалваме решението на Пазарджишкия окръжен съд пред Апелативния в Пловдив по обвинението за разпространение на радикален ислям в Родопите". Това обяви районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който бе един от тримата обвиняеми по делото от областта. Припомняме, че той и имамите на Мадан и Рудозем-Байрам Ушев и Хайри Шерифов получиха административни наказания от окръжните магистрати в Пазарджик, съобщи “Родопи Смолян”.

Пред медиите, тримата заявиха, че в Родопите радикален ислям няма, а има единна мюсюлманска общност, зад която те застават „чисти". Духовниците посочиха, че в този процес се чувстват дискриминирани, засегнати и силно обидени. Те определиха акцията на спецслужбите като показна. Маданският имам Байрам Ушев каза, че в списъка с 21 членове на ислямската организация, която не е регистрирана в България, пишело само Байрам, липсвала фамилията му. „Как може да се докаже, че този Байрам съм аз?", попита имамът. Той потвърди, че е завършил духовното си образование в Медина, но е бил там на държавна издръжка, дори е получавал месечна стипендия от 220 долара, покривали се и транспортните му разходи. Целта е била студентите да се стимулират да учат и държавата поемала всички разноски по обучението. Дъбов пък припомни, че е завършил Висшия ислямски институт в София. Нямал е никакви контакти и не е членувал в нерегистрираната фондация Ал Уакф Ал Ислами. „Не може да се твърди, че арабски фондации дават пари за строеж на джамии в Родопите", беше категоричен Дъбов. За пример той посочи, че през годините само за седмици се събират по 15-20 хиляди лева от вярващи мюсюлмани, които посещават петъчните молитви в джамиите. Дарения правят и наши мюсюлмани, които живеят в различни краища на света, както и такива които идват като туристи по нашите места от Гърция и Турция, допълни той. Местните хора също активно се включвали в този процес. Имало и отчетност в самите мюсюлмански храмове. Парите се събирали в поставените там кутии. За една година Рудоземската джамия е събрала 40 хиляди лв. от дарения, каза в подкрепа на думите си Районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според него темата за радикален ислям от години се насажда у хората. По Конституция държавата не трябвало да се меси във вътрешно-религиозния живот на мюсюлманите. „Те са също са жертва на социалистическия строй и след промяната е започнало тяхното просвещение и връщане към традициите", поясни Дъбов. Той отново потвърди, че жените, според Корана, трябва да носят забрадки, но всяка си решава дали да го спазва.

Районният мюфтия не каза дали ще обжалват в Европейския съд по правата на човека решението на българските правораздавателни органи, защото очаквал справедлива присъда от Апелативния съд. Той е категоричен, че държавата трябва да преосмисли политиката си за вероизповеданията.

Вирни се горе