Организират обучение за работа с „Публичен модул” и „Електронни услуги за бенефициенти“

Организират обучение за работа с „Публичен модул” и „Електронни услуги за бенефициенти“

Дирекция „Информация и системи за управление на средствата от Европейския съюз“ в Администрацията на Министерския съвет, съвместно с Областен информационен център – Смолян организира обучение за работа с „Публичен модул” и „Електронни услуги за бенефициенти“ на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Обучението е в изпълнение на проект № 0040-ЦКЗ-2.2 „Постоянна подкрепа и обучение на настоящи и бъдещи потребители на ИСУН” финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”.

Обучението ще се състои на 5.12.2012 г. от 10,00 часа в зала 201 на Областна администрация – Смолян, съобщиха организаторите.

Достъпен от единния портал www.eufunds.bg „Публичния модул” предоставя обобщена информация за финансовото изпълнение на Оперативните програми (договорени и изплатени средства), за седемте програми и по отделно за всяка една, на различните нива: от ниво програма, през приоритетна ос, под-приоритет, процедура. Предоставя данни за проектите, които се изпълняват при бенефициентите и за изпълнителите на проектите. Има възможност за извеждане на информация за разпределението на проектите по региони, области и общини, както за всички ОП, така и за всяка програма.

На потребителите се дава възможност да създават собствени справки, за детайлно търсене по комбинация от различни критерии и ключови думи. Информацията се извежда в табличен и графичен вид. Чрез въвеждане на модула в експлоатация са изпълнени и изискванията на European Transparency Iinitiative.

Модул „Електронни услуги за бенефициенти“ подпомага бенефициентите при подаване на проектни предложения и отчитане изпълнението на проектите пред договарящия орган, осигурява възможности за следене текущото състояние на изпълнението, както на процедурата така и на проекта от страна на бенефициента.

Функционалностите на модула са Електронно подаване на формулярите за кандидатстване от бенефициентите; Проверка на текущото състояние на проектно предложение от кандидат/бенефициентите; Подаване на искания за плащане по електронен път от бенефициентите; Подаване на отчети за изпълнението на проекти по електронен път от бенефициентите; Проверка на текущото състояние на изпълнението на договор.

Предоставянето на електронни услуги на бенефициентите е свързано с ускоряването на процедурите по кандидатстване и разширяване на възможностите за ползване на структурните инструменти на ЕС. Електронните услуги са предпоставка за добро управление, наблюдение и отчитане на напредъка по изпълнение на проекти от бенефициентите и повишаване ефективността и ефикасността при изпълнение на проекти по оперативни програми. За използването на електронните услуги е необходимо бенефициентът да разполага с електронен подпис с който да бъде извършена неговата идентификация.

Вирни се горе