Организират конкурс на тема „Символите на моя роден край“

Организират конкурс на тема „Символите на моя роден край“

През 2018 година всички държави-членки на Европейския съюз отбелязват „Европейска година на културното наследство“. Наследството, което е навсякъде около нас – в специфичните ритуали и нотки на песента, през традиционната шевица и типичната местна кухня, до всички онези паметници и символи на културата, през които преминаваме ежедневно, без да им обръщаме особено внимание.

„Единни в многообразието“ е слоганът на Европейския съюз, а културното наследство ни обединява в своето многообразие, защото всяка държава, всеки град или селце носят своите културни, природни и исторически символи, които правят Европа и държавите-членки на ЕС толкова богати.

В тази връзка, Областен информационен център – Смолян организира конкурс на тема „Символите на моя роден край“. Целта на конкурса е, с помощта на децата и младежите от Област Смолян, да бъде показано колко многообразен и красив е нашият край, да се популяризира това културно, историческо и природно наследство и да бъде обсъдено как то може да бъде съхранено с подкрепата на европейската солидарност.

Конкурсът се провежда в две категории „Рисунка“ и „Сувенир – произведение на приложното изкуство“ в различни възрастови групи както следва:

  • за рисунка в три възрастови групи – 1- 4 клас, 5 – 8 клас, 9 – 12 клас.

  • за сувенир – произведение на приложно изкуство в две възрастови групи – 4 – 8 клас, 9 – 12 клас

Всеки ученик от област Смолян може да се включи в конкурса в срок до 28 февруари 2018 г..

За повече информация относно регламента, можете да посетите офиса на Областен информационен център – Смолян или да се свържете с тях на тел. : 0301/ 88805.

Всички творби ще бъдат показани в специална изложба в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, която ще бъде открита на 22 март 2018 г. от 14:00 часа с награждаване на победителите. Отново тогава ще се проведе и среща-дискусия, на която представители на РИМ „Стою Шишков“ ще разкажат за местните символи, а екипът на Областен информационен център – Смолян ще запознае присъстващите със символите на Европа.

Вирни се горе