Опазват глухаря, трипръстия и белогръб кълвач по проект

Опазват глухаря, трипръстия и белогръб кълвач по проект

На 22.07.2013 г. от 11,00 ч. в залата на РИОСВ Смолян ще се проведе пресконференция за представяне на дейности на Българска Фондация Биоразнообразие за опазване на глухаря, трипръстия и белогръб кълвач в България и Западните Родопи.

Чрез разработването на планове за действие за тези три вида и изпълнение на приоритетни дейности от тях, Българска Фондация Биоразнообразие цели опазването им. Глухарят, трипръстият и белогърбият кълвач са редки видове, които изискват опазване на техните местообитания – вековните гори. БФБ от няколко години проучва тяхното разпространение и факторите, които ги застрашават, съобщи Стефан Аврамов – Българска Фондация Биоразнообразие.

Проучването на тяхната екология, биология и разпространение, както и разработването на планове за приоритетни дейности за тяхното опазване е първа стъпка в работата ни.

Глухарят е рядък и ценен ловен вид, който обитава основно вековни иглолистни гори. Устойчивият лов създава сериозни стимули за опазване на неговите местообитания и за опазването му. В тази връзка ние работим за картиране на токовищата на глухаря (местата, на които мъжките се събират да токуват и да се борят за женските през брачния му период), тяхното опазване като острови на стари гори, въвличането на ловната общност в управлението на горите и устойчивия лов.

Трипръстият и белогърбият кълвач изискват вековни иглолистни и широколистни гори с много мъртва дървесина. Прилагането на изискванията за оставяне на мъртва дървесина в горите и за 10% острови на старостта в защитени зони би могло да допринесе значително за тяхното опазване.

Трита вида могат да бъдат ключови видове за опазване на вековните гори в българските планини.

И трита вида са интересен обект за фото туризъм. Българска Фондация Биоразнообразие работи съвместно с ловно рибарско дружество Девин за промоция на Западните Родопи като дестинация за фотографски туризъм. Западните Родопи имат огромен капацитет в тази насока. Наш пример е Финландия, където приходите само от мечи туризъм годишно са за над 10 милиона евро.

Вирни се горе