Опашки за езикови курсове без пари

Опашки за езикови курсове без пари

Опашки се извиха пред бюрата по труда за записване на безплатни езикови курсове по схемата „Аз мога повече”. Само за седмица молби са подали 47 317 души, съобщиха от агенцията по заетостта вчера. От старта на програмата на 15 октомври във всяко едно от бюрата в София ежедневно постъпвали хиляди заявление за участие. Затова са сформирани по пет допълнителни екипа, ангажирани само с работа по схемата. Всички бюра работят с удължено работно време и без обедна почивка всеки ден.

Документи за участие ще се приемат до 2 ноември, като мераклиите обаче задължително трябва да имат трудов договор или да са самонаети.

Поради големия интерес бюджетът на схемата за безплатни ваучери беше увеличен с 50 млн. лв., което означава, че около 50 – 60 хиляди души ще получат безплатно обучение по чужд език, компютри или професионална квалификация по избор. Най-голям интерес има към езиковите курсове. Едно ниво на обучение по английски език се състои от 100 часа, които кандидатът организира по свое желание. Ако натрупа над 20% отсъствия обаче, трябва сам да плати курса.

За първите осем месеца от реализацията на “Аз мога повече” близо 48 000 българи получиха ваучери за обучение, а над 30 000 от тях са завършили успешно.

Вирни се горе