ОНЧ "Просвета" отбеляза Световния ден на книгата с литературно четене

ОНЧ "Просвета" отбеляза Световния ден на книгата с литературно четене

За осма поредна година библиотеката при ОНЧ ”Просвета-1908” празнува 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Отбелязването на този ден с Маратон на четенето и други прояви посветени на книгата се наложи като традиция в Златоград и показва потребността от книгата за малко и големи, съобщи Зорка Хаджиева гл. библиотекар.

За първи път тази година, библиотеката покани и най-малките – малчуганите от Детска ясла „Мир”. Михаела и Силвия от ОУ ”Васил Левски” четоха български приказки на най -малките и на бъдещите първокласници от ЦДГ „Радост” Децата от детската градина ,водени от директорката В. Хъмчева и педагога М.Бояджиева бяха подготвили програма за книгата ,която изпълниха с настроение. Връчена беше и грамота за ЦДГ „Радост” за участие в проявите ,всяко дете получи подарък книжка .

Дневния център „Зора” и тази година участва в Маратона на четенето. Топли думи на благодарност за добрите партньорски практики между двете институции изказа Диана Василева ,която работи в центъра. Младежите подариха изработено от тях пано на библиотеката , и разгледаха новите детски енциклопедии ,които е набавила библиотеката .Тази година за първи път в Маратона се включиха и ученици със специални образователни потребности по проект „Включващо обучение към ОУ ”Васил Левски”, каза още библиотекарят.

Първата беседа за библиотеката и книгата чуха и първокласниците от ОУ ”Васил Левски”. Някои от тях са читатели на библиотеката и активни потребители на техниката от Глобални библиотеки. Всички те си тръгнаха с подарък по 3 броя от списание „ Бърборино ”на издателство ”Фют”.

Особено вълнуващо е ежегодното участие на учениците от СОУ „Антим I” в маратона на четенето. Те четат на български ,английски, немски, руски, но много ценно е, че четат лично творчество –есета, стихове.

Библиотеката подари на всички институции комплекти от книги и грамоти, осигурени от издателствата, които партнираха в проявите посветени на Празника на книгата.

Вирни се горе