Окръжна прокуратура – Смолян внесе в съда три протеста против издадени разрешителни за строеж на малки водноелектрически централи

Окръжна прокуратура – Смолян внесе в съда три протеста против издадени разрешителни за строеж на малки водноелектрически централи

Окръжна прокуратура – Смолян внесе по реда на надзора за законност протест в Административен съд – Смолян с искане за прогласяване на нищожността на разрешително за строеж на обект – МВЕЦ (Малка водноелектрическа централа) „Забърдо“, находяща се в землището на с. Забърдо и с. Малево, общ. Чепеларе, обл. Смолян и река Забърдска. Документът е издаден от главния архитект на община Чепеларе.

До момента от Окръжна прокуратура – Смолян по реда на надзора за законност са били внесени и още два протеста в Административен съд – Смолян с искане за прогласяване на нищожността на разрешителните за строеж на обектите – МВЕЦ „Црънча", находяща се в землището на с. Црънча, общ. Доспат, обл. Смолян и река Доспатcка и МВЕЦ „Лесето", находяща се в землището на с. Ягодина, общ. Борино, обл. Смолян и река Буйновска. Разрешителните са били издадени от главните архитекти съответно на община Доспат и община Борино.

Окръжна прокуратура – Смолян счита, че и в трите случая основни части от малките водноелектрически централи са изградени в коритата на реките Доспатска, Буйновска и Забърдска. Те са имоти публична държавна собственост, по отношение на които не е спазен реда за тяхното обременяване, като липсва акт на Министерския съвет за учредено ограничено вещно право на строеж от страна на държавата в полза на възложителите по разрешителните за строеж. Така се обоснова извода, че разрешителните за строеж са издадени при липса на материално – правните предпоставки – учредено вещно право на строеж върху чужд обект, в случая публична държавна собственост, поради което и одобрените инвестиционни проекти и строителното разрешение се явяват съответно одобрени и издадени в противоречие с разпоредбите на чл.182, ал. 1 от Закона за устройство на територията, вр. с чл. 7, ал. 5 от Закона за държавната собственост (ЗДС). Това е нарушение на материалния закон, обуславящо нищожност на издадените разрешителни за тези строежи, е записано във внесените протести на Окръжна прокуратура – Смолян.

Предстои насрочване на заседания по трите протеста в Административен съд – Смолян.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив

Вирни се горе