Окръжна прокуратура-Смолян разследва смъртта на миньор в рудник “Ерма река”

Окръжна прокуратура-Смолян разследва смъртта на миньор в рудник “Ерма река”

Окръжна прокуратура-Смолян образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс. На 10 август 2015 г. около 23,50 часа в рудник “Ерма река” край с. Ерма река, общ. Златоград, участък “Южна Петровица”, Хайри Дурев, миньор, е бил затиснат от тежка машина, предназначена за теглене на вагони. Машината е била в неработен режим и в момента на инцидента не се е управлявала от машинист, а по инерция се е задвижила сама. Причините за задвижването ще бъдат изяснени в хода на разследването. Пострадалият миньор е бил транспортиран за медицинска помощ до болницата в гр. Златоград, а по-късно за спешна операция до лечебно заведение в гр. Кърджали. Разследването по досъдебното производство е започнало на 12 август 2015г. след като Окръжна прокуратура-Смолян е уведомена за настъпилата смърт на Хайри Дурев, на 46 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура- Смолян незабавно е извършен оглед на местопроизшествието от следовател, а също така са изискани и приложени по делото заверени копия от книгата за назначения и инструктаж от деня на злополуката. Извършена е аутопсия на трупа на загиналия работник и е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза за установяване причината за смъртта.

При разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на минно-техническа експертиза за установяване причината за задвижването на мишината и затискането на работника.

Вирни се горе