Окръжна прокуратура-Смолян прие приоритетни направления в дейността за 2013 г.

Окръжна прокуратура-Смолян прие приоритетни направления в дейността за 2013 г.

Окръжна прокуратура-Смолян прие приоритетни направления в дейността за 2013 година.Основните задачи са :

--Да продължи утвърдената практика за приоритетно приключване на делата срещу лица с две и повече наказателни производства.

--Да продължат интензивно да се наблюдават делата за трафик на хора и наркотици, пране на пари, посегателства върху финансовите средства на Европейския съюз, младежката престъпност и други значими за обществото дела, като се оказва непосредствена методическа помощ на разследващите органи при разследванията по такива дела.

--Осигуряване ефективна защита на правата и законните интереси на гражданите чрез проверка и срочно произнасяне по всяка жалба с данни за престъпление от общ характер, своевременно уведомяване на заинтересованите лица за произнесените прокурорски актове, отстояване правата на пострадалите в процеса.

--Продължаване на практиката да се обсъждат и приемат мерки с ръководството на ОД МВР за бързо и качествено разкриване на престъпления, свързани с разпространение и притежание на наркотици, престъпления против личността и собствеността на гражданите.

--Утвърждаване на екипния принцип в работата и взаимодейст­вието на Прокуратурата с разследващите органи и полицейските служители.

--Да продължат периодичните работни срещи със съдиите от региона за обсъждане на причините за връщане на дела и постановяване на оправдателни присъди с цел постигане по-висока ефективност в прокурорската работа и уеднаквяване на съдебната практика.

--Да продължи организирането на съвместни семинари с прокурорите в региона за обсъждане на текущи въпроси и проблеми.

--Утвърждаване на принципите за прозрачност и отчетност на прокурорската дейност, като своевременно и в достатъчна степен се информи­ра обществото за текущата дейност и постигнатите резултати.

--По надзора за законност да продължи предприемането на мерки относно законосъобразността на решенията на общинските съвети свързани с управлението на язовирите и микроязовирите, представляващи публична общинска собственост.

Вирни се горе