Офис кадри и ИТ специалисти най-търсени от фирмите през март

Офис кадри и ИТ специалисти най-търсени от фирмите през март

Офис-мениджъри, лични асистенти и ИТ специалисти са от най-търсените позиции от фирмите през март, сочи проучване на Investor.bg между водещи фирми за подбор на персонал. Позициите в центрове за обслужване на клиенти (кол центровете) и търговските длъжности също са от търсените през месеца от работодателите, според Monday. От агенцията допълват, че наблюдават търсене и при ръководни позиции във финансовия сектор и в големите търговски вериги.

От ICAP уточняват, че през този (а вероятно и за следващия) месец има сериозно търсене на софтуерни разработчици, и по-специално такива с умения в по-сложни програмни езици (C, C++, PEARL и други).

Търговският персонал е най-търсен както през февруари, така и през март, смятат от Synectica, като през март работодателите проявяват повече интерес към позициите, свързани с продажби на технически и индустриални стоки. Според част от агенциите за подбор на персонал има немалък интерес и към наемане на счетоводители.

Прогнозите за търсените кадри през април не са еднозначни. Част от агенциите за подбор на персонал предвиждат търговските позиции в различни сфери да продължат да са от най-търсените от фирмите, следвани от длъжности в областта на логистиката и счетоводството. Според други агенции през следващия месец ще има интерес към управители на магазини.

Немалко агенции прогнозират, че ще се запази силен интересът на фирмите към ИТ специалистите и кадри в кол центрове. Работодателите ще обявят свободни позиции в сферата на събиране на просрочени вземания, в т.ч. – супервайзори, тийм лидери и мениджъри събиране, предвиждат някои специалисти в сектор Човешки ресурси.

От „Менпауър България“ пък очакват засилване на търсенето от курортни селища и хотели главно по Черноморието на кадри от туристическия бранш във връзка с предстоящия летен сезон.

Що се отнася до търсенето на кадри като цяло, през март то не е отбелязало повишение спрямо февруари, е преценката на повечето агенции за подбор на персонал. За април вижданията са, че ако има повишение на общото търсене на персонал от фирмите, то ще е едва забележимо.

Вирни се горе