ОДМВР–Смолян реализира редица мерки за опазване на горските, дивечовите и рибните ресурси и горите

ОДМВР–Смолян реализира редица мерки за опазване на горските, дивечовите и рибните ресурси и горите

С цел ограничаване на нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и на други нормативни актове, свързани с ползването, преработката и търговията с дървесина, дивеч, риба и странични горски продукти, ОД МВР – Смолян и Районните управления от областта, планират реализирането на следните мерки, съобщиха от дирекцията.

Повеждат се мероприятия с цел постигане на по-ефективни действия при разкриване на закононарушения и престъпления, свързани с ползването, преработката и търговията с дървесина, дивеч, риба и недървесни горски продукти.

С цел недопускане и предотвратяване на закононарушения, свързани с горите, дивечовите и рибните ресурси ще се проведе широкомащабна разяснителна и превантивна дейност сред населението на област Смолян.

Във връзка с осъществяването на по-ефективен контрол за опазване на горите, дивечовите и рибните ресурси в районите на язовирите, речните корита и териториите на РДИАРА, РДГ, ДГС И ДЛС, ще бъдат организирани и проведени занятия по “Водоспасителна подготовка”, както и инструктажи за безопасност със служители на ОД МВР – Смолян за използването на плавателни съдове (моторни лодки), техниките и правилата за водно спасяване и оказване на първа помощ.

Засилени са проверките от страна на нарядите по охрана на обществения ред, “Пътна полиция” и Гранична полиция на товарни МПС, като особено прецизни са проверките на пътни превозни средства, превозващи горски, дивечови и рибни стоки и продукти, с цел установяване на техния произход и наличие на необходимите съпроводителни документи;

Полицейски наряди извършват обходи на горите, язовирите и речните корита, с цел превенция на престъпни посегателства спрямо горите, дивечовите и рибните ресурси.

Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите на горските стопанства, като се извършват проверки за притежание на късо и ловно оръжие, начините на съхранение и тяхното ползване по предназначение.

Организирани са съвместни дейности на ОД МВР – Смолян и Районните управления от областта с регионалните представители на Комисията за защита на потребителите, Министерство на земеделието и храните, ДАГ, УАРА, Държавна комисия за стокови борси и тържища и ТД НАП във връзка с предприемане на мерки за контрол при търговията с дървесина, дивеч, риба и странични горски продукти.

За предотвратяване, пресичане и разкриване на кражби, умишлени палежи и други престъпни посегателства над горите и водоемите на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян регулярно се провеждат специализирани полицейски операции съвместно с органите на НАП, ДАИ и ДГС.

ОД МВР – Смолян и нейните структури извършват цялостно взаимодействие, както и добра превантивна дейност, които със провежданите мероприятия, със своето присъствие, съвместни действия и обходи по места, помагат за повишаване на вниманието и отговорността на населението от областта.

Вирни се горе