ОДМВР – Смолян и ОУ ПБЗН - Смолян предприеха редица мерки за безопасността на хората през празниците

ОДМВР – Смолян и ОУ ПБЗН - Смолян предприеха редица мерки за безопасността на хората през празниците

Във връзка с обезпечаване на добър обществен ред, безопасност на движението, пожарна безопасност, сигурност и спокойствие на гражданите по време на Коледните и Новогодишни празници и предстоящият зимен туристически сезон ОДМВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян предприеха редица мерки.

Изготвени са планове за дейността на ОД МВР и на всяко РУ “Полиция” в област Смолян по обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението по време на предстоящите празници и зимния туристически сезон. Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще се провеждат тържества и публични прояви по време на коледните и новогодишни празници, както в к.к. Пампорово, така и в останалите населени места на област Смолян, съобщиха от полицията. В тези обекти са извършени специализирани проверки от служители на ОД МВР – Смолян и ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, като на собствениците и ползвателите им е обърнато сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите.

По време на празниците, с цел опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие на обществени места, на местата, където ще има масови мероприятия и в близост до заведения, в които ще се празнува. В службите “Пожарна безопасност и защита на населението” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия.

През празничните дни – на 24, 25 и 26 декември, във всички църкви в областта ще дежурят служители на ОУ “ПБЗН” и ОД МВР, които ще се грижат за пожарната безопасност и охраната на обществения ред в обектите.

Провеждат се срещи със собственици и наематели на хотели, вилни селища, почивни станции и други обекти, предоставящи подслон, на които се набелязват мерки за създаването на организация по пропускателния режим и охрана на обектите и стриктно спазване на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи и Закона за чужденците в Република България.

Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Извършват се и проверки на търговската мрежа за недопускане продажба на пиротехнически изделия в нарушение на ЗОБВВПИ, включително чрез връчване на протоколи за предупреждения по чл. 56 от ЗМВР, обясниха още от полицията.

Под инициативата на директора на ОД МВР – Смолян, на 29.11.2012 г. се проведе среща при Областния управител на Област Смолян с представители на всички институции, ангажирани и отговорни за нормалното протичане на предстоящия зимен туристически сезон 2012 – 2013 г., на която особено внимание бе обърнато за осигуряването на условия за безопасно движение на МПС през планинските проходи, при влошаване на метеорологичните условия.

По инициатива на ръководството на ОД МВР – Смолян се проведе среща с изпълнителния директор на “Пампорово” АД, относно осигуряване на обществения ред и сигурността в к.к. Пампорово по време на празничните дни и предстоящият зимен туристически сезон.

Създадена е необходимата организация за осигуряване на безопасност на движението при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни , както и в условия на усложнена зимна пътна обстановка, като ОДМВР – Смолян има готовност да обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението, с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани.

Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол главно за превишена скорост, правоспособност на водачите, шофиране след употреба на алкохол и изправност на автомобилите.

Вирни се горе