В Смолян ще се проведе традиционната акция „Зима“

В Смолян ще се проведе традиционната акция „Зима“

Традиционно Главна дирекция „Национална полиция”, Съюзът на българските автомобилисти и Българският Червен кръст с участието и на партньори организират и провеждат Акция „Зима”.

От 01. 01.2016 г. до 30.09.2016 г. в страната са регистрирани 5639 (при 5468 за същия период на 2015 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 525 (за 2015 г. – 541) и са ранени 7132 граждани, от които 5197 леко и 1935 тежко ранени (за 2015 г. – 6798). В сравнение със същия период на миналата, през деветте месеца на 2016 г. ТПТП са повече със 171, загиналите са по-малко с 16, а ранените са повече с 334.

С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия от 01.11 до 30.11.2016 г. на територията на ОД МВР – Смолян, както и на територията на цялата страна се организира традиционната Акция „Зима“. Акцията ще се проведе в три части:

  1. Първа част (01 – 10.11.2016 г.) – провеждане на кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

  2. Втора част (11 – 20.11.2016 г.) – провеждане на кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

  3. Трета част (21 – 30.11.2016 г.) – провеждане на кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници съответно:

02 ноември – без велосипедисти-жертви на пътя;

16 ноември – без пешеходци-жертви на пътя и 30 ноември – без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата е насочена към превенция и чрез предоставяне на актуални практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия, както и изготвена от СБА и ГДНП превантивна брошура и видеоклип, като се припомни накратко следното: безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане и др.

На територията на ОДМВР-Смолян са засилени полицейските проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите, с цел запазване живота и здравето на хората.

По време на кампанията се планира и се извършва оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. Като при необходимост се изготвят предписания до стопаните на пътя.

За трите части на акцията на територията на ОД МВР – Смолян се планират и провеждат специализирани полицейски операции, в това число и по метода „Широкообхватен контрол” със съответната насоченост в дните, обявени за дни без жертви на пътя.

През периода 01. 11 – 10. 11.2016 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга и др. чрез провеждането на кампанията “С безопасно пътно превозно средство през зимата”. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания.

Ще бъдат извършени проверки съвместно с органите на пътна полиция за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

При контрола ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Денят 02 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.

През периода 11 – 20.11.2016 г. дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.

От 11 до 20 ноември ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите за предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Осъществен е превантивен контрол и над поведението на пешеходци, които показват намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

Денят 16 ноември е обявена за Ден без пешеходци-жертви на пътя, посветен на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП 20 ноември.

Вирни се горе