ОД МВР – Смолян с мерки за сигурността на учениците за новата учебна година

 ОД МВР – Смолян с мерки за сигурността на учениците за новата учебна година

С цел повишаване мерките за сигурност, опазването на обществения ред и обезпечаване безопасността на движението в районите на детските и учебните заведения, намиращи се на територията на област Смолян, във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2016-2017 година, традиционно ОД МВР – Смолян предприема редица мерки: **

1.Началниците на районните управления от област Смолян са провели работни срещи с представители на Регионалното управление по образованието(РУО) – гр. Смолян към Министерството на образованието и науката (МОН) и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности, свързани с откриването на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел гарантиране сигурността на учениците, техните родители и близки, и за недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата.

2.Проведени са работни срещи с директорите на всички училища и детски градини на обслужваната от областна дирекция на МВР – Смолян територия за съгласуване на съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства и районните управления на ОД МВР – Смолян. В срещите са взели участие полицейски и младши полицейски инспектори (ПИ и Мл.ПИ), съвместно с инспектори от детска педагогическа стая. На директорите на училища и детски градини са предоставени списъци с имената и телефоните на ПИ и Мл.ПИ, обслужващи територията, на която се намира съответното заведение.

3.Извършени са охранителни проверки на сградите на детски градини и училища на територията на областна дирекция на МВР – Смолян. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в конкретни училища и детски градини, своевременно през цялата учебна година до началника на РУО – Смолян към МОН ще се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от ЗМВР, за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

4.При наличие на частни охранителни фирми, осъществяващи дейности в детски градини и училища, се провеждат срещи с техните ръководители, като се изисква охранителите да бъдат по-наблюдателни и особено внимание да обръщат на лица със съмнително поведение. Уточняват се начините за взаимодействие при реагиране на сигнали за извършени нарушения или престъпления.

5.За първия учебен ден – 15.09.2016 г., е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, включително и на участъците и пътищата с повишена концентрация на пешеходци, като за целта началниците на районни управление и сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян са изготвили съответните план-разстановки, като в тях освен служителите от охранителна полиция са включени и полицейски служители от други направления на дейност. На ангажираните служители са поставени ясни и конкретни задачи за изпълнение, свързани с обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около учебните и детски заведения.

6.Началниците на районните управления от областта организират извършването на системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи нерегламентирано присъствие на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контролът над търговските обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица.

7.За ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година за времето от 01.09.2016 г. до 31.10.2016 г. се организира и провежда традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Акцията стартира с обявяването на седмицата от 05.09.2016 г. до 11.09.2016 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ и с обявяването на 10.09.2016 г. за “Ден на превенцията”.

Във връзка със “Седмицата за превенция на детската пътна безопасност” и откриването на новата учебна година, в рамките на акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, до 12.09.2016 г. от служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР – Смолян, съвместно с представители на общините и кметствата, както и на областната управа, в районите на всички детски и учебни заведения се извършва оглед на: сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение. При констатиране на нередности за отстраняването им се изготвят предписания до ръководителите на съответните отговорни служби.

През периода 15.09.2016 г. – 31.10.2016 г. с цел недопускане на ПТП е осигурено полицейско присъствие и е осъществен контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.

Полицейските служители при патрулиране задължително ще реагират при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение. Задължително ще се подпомага безопасното пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, и по улиците с интензивно движение.

Инспекторите от Детска педагогическа стая в РУ от областта организират и провеждат срещи, съвместно с РУО – Смолян към МОН за изнасяне на беседи по пътна безопасност от униформени служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини, както и пред учениците през първия и втория срок на новата учебна година. С РУО – Смолян към МОН са съгласувани и участия в родителски срещи с включена тема по пътна безопасност, с цел ангажиране и активизиране на училищните настоятелства за подобряване на детската пътна безопасност.

В детските градини беседи се провеждат целогодишно, като тематиката ще бъде поднасяна по подходящ илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на място на изградените учебни площадки по безопасност на движението.

По време на беседите се обсъждат конкретни ситуации и пътни злополуки с деца, настъпили на територията на област Смолян; дават се конкретни практически препоръки за безопасно поведение на пътя. В класовете, в които учат деца, навършили 17 години, в подходящ формат ще бъде представен филмът „Млада Европа“ с последващи коментари по проблемите на пътната безопасност.

Служителите, осъществяващи дейности по контрол на пътното движение, съвместно с органите на образованието, организират през първите дни на новата учебна година наблюдение на движението и демонстриране на безопасно пресичане на платното от ученици в районите на училищата с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия.

► Според данни на „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян през периода 01.07.2016 г. – 31.08.2016 г. (лятната ваканция на 2016 година) на територията на областта са възникнали 4 ПТП, при които са били леко ранени 4 деца до 17 години. Те са станали в общините – Смолян, Девин и Чепеларе. Три от ранените деца като участници в движението са били пешеходци, а четвъртото – като водач на велосипед.

През периода на изминалата учебна година (15.09.2015 – 30.06.2015 г.) възникналите ПТП с пострадали деца на територията на цялата област Смолян са 9 ПТП, като едното е станало в община Златоград, две – в община Рудозем и останалите шест – в община Смолян. Седем от ранените деца като участници в движението са били пътници в автомобил, едно дете – като пешеходец и едно – като водач на велосипед.

► Предоставяме ви за разпространение практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2016/2017 година за деца и юноши, изготвени от отдел „Пътна полиция“, Главна дирекция „Национална полиция“, 2016 г.

Практически препоръки

по пътна безопасност през учебната 2016/2017 година за деца и юноши

Пътят от дома до училище не винаги е безопасен. Децата и родители се движат по пътното платно като пешеходци, пътници или водачи на пътни превозни средства. В автомобил, на велосипед или мотопед всеки един от нас може да се окаже в риск от попадане в пътен инцидент.

За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки:

Ако си ученик

Не забравяй, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя. Там си уязвим особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.

Затова ПОМНИ:

Ако ходиш сам на училище

Си припомни заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомни си основните правила за движение на пешеходците.

Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:

-да пресичаш при зелена светлина на светофара;

-да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;

-да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.

Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, защото лесно може да станеш жертва на катастрофа.

На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

Обсъди с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

Ако се придвижваш до училище с велосипед

Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледай техническата изправност на колелото.

Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

Не забравяй, че:

-велосипедът е пътно превозно средство, а

-велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

-до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

-когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

-за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.

Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червен сигнал на светофара, защото лесно може да станеш причина за катастрофа и да пострадаш в нея.

Помни, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО си родител **

Не забравяй, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

Ако детето ти е първокласник

Преди началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.

Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.

Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

Предварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерата на хората, на които може да се довери.

Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

Предварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерата на хората, на които може да се довери.

Ако ТИ возиш детето си до училище

Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.

Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

Ако детето ти ходи самò до училище

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:

-Настоявай пред детето то винаги да пресича при зелена светлина на светофара.

-Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

-Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя. Ако направи компромис, може да се окаже жертва на катастрофа.

Препоръчай на детето си, ако кръстовището е оживено, да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти и последиците от тях.

При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва да се обърне детето за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

Ако детето ти се придвижва до училище с велосипед

Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото.

Уточнете заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като припомниш, че:

-велосипедът е пътно превозно средство, а

-велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

-до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

-когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

-за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Напомняй на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.

Ако сИ водач

Не забравяй, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

Ако се движиш в близост до детско или учебно заведение

Винаги спазвай ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.

Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.

Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от пътен инцидент.

Ако преминаваш покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до учебно заведение

Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

Винаги бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение, тичайки. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.

Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.

Винаги бъди толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

При пътен инцидент винаги може да подадеш сигнал на телефон 112!

Вирни се горе