Очакват се обилни валежи от сняг и дъжд в региона, фирмите с извънреден график за студентския празник

Очакват се обилни валежи от сняг и дъжд в региона, фирмите с извънреден график за студентския празник

Силни валежи от дъжд и сняг се очакват в Смолянско на 8 и 9 декември. Според синоптичната прогноза, получена в пътноподдържащата фирма „Титан Клинър”, се очаква в двата дни пътната обстановка да се влоши. Валежите от сняг ще започнат в събота около 11.00 часа, като към 17.00 часа ще валежът от сняг ще премине в дъжд. Валежът ще продължи до късния следобед на 9-ти декември, когато отново ще премине в сняг с падане на температурите.

Заради студентския празник в региона в двата почивни дни се очакват хиляди туристи, които ще натоварят трафика сериозно. Заради очаквания наплив от празнуващи, както и прогнозата за влошена метеорологична и пътна обстановка, екипите на поддържащата фирма в Смолян и Чепеларе ще работят на извънреден график. В Чепеларе и Смолян приоритетно ще се поддържат главните пътни артерии, както и обектите, в които има настанени студенти. Автомобилите за сметосъбиране също ще работят през почивните дни, като ще се работи основно в Пампорово, Чепеларе, Смолян и курортните села, където ще има около 6000 туриста, съобщиха от пътноподдържащата фирма.

От фирмата призовават студентите и близките, с които ще празнуват да не предприемат пътуване в планината, ако нямат подходящи зимни гуми и вериги. Желателно е да се избягват отдалечените и високопланински места за празника, тъй като съществува риск при обилните снеговалежи пътищата да се разчистват 1-2 дни. Празнуващите трябва да следят прогнозата за времето и пътната обстановка по медиите, както и да се съобразяват с наложени ограничения.

Вирни се горе