Обявиха конкурс за детска рисунка срещу тютюнопушенето

Обявиха конкурс за детска рисунка срещу тютюнопушенето

Министерство на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализ, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания, за пореден път организират конкурс за детска рисунка, насочен срещу употребата на тютюн.

Мотото му за 2013 г. е “Цигарите – дим да ги няма!“, а целта е децата със силата на своето творчество да призоват родителите си да не пушат в тяхно присъствие, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция в Смолян.

В надпреварата са поканени да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 2 май 2013 г., на адрес: София, 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов” 15, Национален център по обществено здраве и анализи (за конкурса „Не на цигарите!”).

Определянето на рисунката-победител ще се състои на 8 май. Както всяка година, председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев. Според регламента като част от оценяващите ще се включат и три деца на възрастта на участниците. Голямата награда е екскурзия до Рим и по традиция ще бъде присъдена за новаторско представяне на посланието на конкурса. Останалите отличени малки художници ще получат предметни награди. Желаещите да научат повече за условията на конкурса могат да посетят интернет сайта на НЦОЗА, www.ncpha.government.bg, както и на сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян, www.riokoz-smolyan.com.

В момента протича Национално представително проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене, чрез анкетиране на родители на деца на възраст 3 – 6 г. То се провежда от Националният център по обществено здраве и анализи с участието на всички здравни инспекции в страната.

РЗИ – Смолян вече анкетира 100 родители на деца от целевата група, посещаващи детски градини на областния ни град. Резултатите от националното проучването ще бъдат представени през октомври тази година и ще се използват за оценка на състоянието на проблема и разработване на интервенционна програма, насочена към здравните професионалисти, родителите и децата, обясни ст. експерт Деница Иванова, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

Вирни се горе